Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Beslut om vård till papperslösa fungerar inte

Publicerad: 6 december 2012, 07:50

Trots att landstingsstyrelsen i Sörmland har beslutat att asylsökande och papperslösa har samma rätt till sjukvård som andra, ifrågasätts det av vårdpersonal. Det skriver två debattörer.


Från och med den 1 januari i år ska asylsökande och papperslösa patienter i Sörmland ha samma rätt till sjukvård som folkbokförda. Det beslutade landstingsstyrelsen förra året. Men beslutet finns bara i teorin – och fungerar inte i praktiken. Det skriver Frida Hansson, AT-läkare i Landstinget Sörmland och Thomas Flodin, ordförande i Läkarförbundets etik- och ansvarsråd, i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Frida Hansson hävdar i artikeln att inställningen bland landstingets vårdpersonal är att personer som inte är folkbokförda i Sörmland endast har rätt till akutsjukvård. I debattartikeln skriver hon att remisser som hon har skickat har skickats tillbaka, och att hon ”suttit i många långa diskussioner om en patients rätt till utredning”.

En del kollegor har heller inte känt till beslutet som landstingsstyrelsen tog förra året.

”I det här fallet är det alltså inte teorin som är problemet. Det är verkligheten”, står det i debattartikeln.

Regeringen har tillsammans med Miljöpartiet föreslagit att vuxna papperslösa från och med 1 juli 2013 ska ha rätt till ”vård som inte kan anstå”, ett förslag som kritiserats för att bryta mot internationella överenskommelser och även mot vårdpersonalens yrkesetik.

I förslaget föreslås även att enskilda landsting kan fatta beslut som utvidgar rätten till vård för asylsökande och papperslösa, utöver den nivå som satts i regeringens förslag.  Att det skulle fungera tvivlar debattörerna på, med tanke på hur det har fungerat i Sörmland.

”Det är i detta fall tydligt att regionala beslut inte når fram till patienterna. Vi efterfrågar därför ett entydigt nationellt ställningstagande för allas lika rätt till vård”, skriver debattörerna.

HANNAH DAVIDSSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev