lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Beslutsstöd för medicinering i Danmark

Publicerad: 4 oktober 2012, 09:07

Ett digitalt beslutsstöd för medicinering är på väg att utvecklas i Danmark. Stödet ska minska skillnader i medicineringen mellan olika sjukhus.


Rigshospitalet i Köpenhamn och Odense Universitetshospital har inlett ett samarbete om att ta fram gemensamma standarder för medicinering av kritiskt sjuka, skriver danska Dagens Pharma.  En jämförelse av läkemedelsanvändningen vid de två sjukhusen har visat att det finns oförklarliga skillnader.

En grupp av läkare, sjuksköterskor och apotekare samarbetar nu för att ta fram gemensamma standarder för medicinering. Dessa ska sedan bli grunden för ett digitalt beslutsstöd i IT-systemet Critical Information System (CIS) som båda sjukhusen använder.

IT-systemet CIS används även av 11 andra danska sjukhus vilket gör att det finns möjligheter att sprida användningen av beslutsstödet.

– Det har enormt stor betydelse för patientsäkerheten att den enskilde läkaren inte ensam behöver avgöra hur behandlingen ska se ut utan kan luta sig mot förslagen från CIS, säger överläkaren Jens Schierbeck vid Odense Universitetshospital till Dagens Pharma.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev