Nyheter
Besökare hjälpte Laholm att uppfinna
Publicerad: 23 april 2015, 11:15
Katarina Kindwall, Karolina Sivert, Lotta Bergman, Mette Axelsen och Sofia Isaksson diskuterar vilka idéer de ska föra fram som sin grupps bästa. Foto: Alexander Kristofersson
Två verkliga utvecklingsprojekt från Hallandskommunen blev utgångspunkt när mässdeltagare fick prova på innovationsmetoder.
Ordet utvecklingsmetod hör till de flitigt använda vid Vitalismässan. Allt fler inom vården vill ta fram nya produkter och processer för patienterna på ett sätt som gör att alla berörda blir delaktiga, och som vaccinerar projekten mot bakslag. Två aktuella projekt i halländska Laholm blev skolexempel i en praktisk övning för mässdeltagare på onsdagen.
– Det var väldigt inspirerande övningar. Man vågar tänka utanför ramarna, säger deltagaren Sofia Isaksson.
Sofia Isaksson arbetar till vardags som doktorand vid Göteborgs universitet, i ett forskningsprojekt kring kostupplysning för diabetespatienter, men under onsdagens övning sitter hon alltså i skolbänken. Eller rättare sagt vid ett runt bord, i en grupp med fem deltagare. Vid sin sida har hon Mette Axelsen, forskarkollega med Sofia i diabetesprojektet.
En av frågorna i övningen är hur man kan stärka den mentala hälsan och livsviljan hos äldre, och grupperna får prova att besvara frågan med två olika metoder. Först genom att bara skriva sina svar ur hjärtat på post-it lappar och gemensamt ringa in de bästa.
– Vad var det nu vi skulle göra med den blåa pennan, ropar en deltagare till en av ledarna.
– Skulle vi ringa in vars och ens bästa förslag eller ett gemensamt?
Jodå, de ska enas om ett.
Så övergår det snabbt till en helt annorlunda metod som lärarna först visar. Med företeelser eller personer på slumpmässigt utdelade ”idékort” – en sumobrottare, en ängel, Salvador Dali eller Moder Teresa – triggas mer fantasifulla svar. I slutänden visade sig den sistnämnda, mer strukturerade, metoden bli den som tycktes generera bäst idéer, i alla fall de idéer som till slut väljs ut till en projektplan. Och hela processen har klarats av på en eftermiddag.
– Inte en enda av idéerna som vi kom fram i första omgången valdes ut till slut. Och vår huvudidé, att de äldre kan behöva utsätta sig själva för nya utmaningar liksom barn, gick tvärt emot vår första idé som gick ut på att de skulle få alla möjligheter att känna igen sig från förr, säger Mette Axelsen.
Eftermiddagen hade inletts med en behovsinventering, där två projekt från Laholm presenterades. Efter den fick grupperna ta sig an de utmaningar som bestämts i samråd med kommunen. Metoderna hanterar såväl idégenerering och prioritering som förädling av lösningsförslag. Tredje steget är att visualisera och konkretisera resultatet, efter en genomgång av olika sätt att ta fram prototyper. Arbetssätten är tänkta att kunna användas vare sig det handlar om fysiska produkter eller om exempelvis telefonappar.
Deltagarna handleddes av processexperter från företaget Realize och projektkoordinatorer från hälsoteknikcentrum vid Högskolan i Halmstad.