Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Besöksförbud på äldreboenden hela sommaren

Publicerad: 15 juni 2020, 14:13

Lena Hallengren vid en tidigare pressträff.

Foto: Maxim Thoré/Bildbyrån

Besöksförbudet på landets äldreboenden förlängs till den 31 augusti.
– Det här är en av många tuffa åtgärder som behöver ligga fast, säger socialminister Lena Hallengren (S) på en pressträff.


Ämnen i artikeln:

CoronakrisenLena HallengrenSocialstyrelsenIvo

Regeringen ger i uppdrag till Socialstyrelsen att se över mer noggrant vilka undantag som kan göras från besöksförbudet och hur säkra besök kan ordnas i dessa fall. Det kan vara exempelvis att anhöriga ska bära skyddsutrustning.

Lena Hallengren säger att det finns en del tecken på att utbrottet av det nya coronaviruset i Sverige börjar mattas av men säger att det är fortsatt viktigt att följa de råd och rekommendationer som finns.

– Som utvecklingen har visat är det inom äldreomsorgen som flest människor har avlidit.

Inspektionen för vård och omsorg granskar nu om personer på boenden som inte är i behov av sjukhusvård får relevant vård och den granskningen är klar nästa vecka, enligt Hallengren.

På TT:s fråga om besöksförbudet minskat smittspridningen svarar Hallengren:

– Det är som med alla åtgärder, att konstatera med säkerhet ska man vara försiktig med, men allt talar för att eftersom äldre är i riskgrupp så har det varit ett stöd för verksamheten att kunna upprätthålla att inte få in smitta på boenden.

– Jag är säker på att det spelar roll, säger Lena Hallengren.

Förbudet gäller besök inne i lokalerna. Detta utesluter inte sociala kontakter mellan boende och anhöriga eller vänner, så länge de sker under säkra former.

– Man får hitta sätt att mötas utomhus eller från balkongen med avstånd, säger Lena Hallengren.

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev