söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Besparingar på personal på Sahlgrenska

Publicerad: 28 november 2019, 13:18

Foto: Daniel Stiller/Bildbyrån

Som en del i uppgiften att spara en halv miljard kommer det göras nedskärningar på uppskattningsvis 250 tjänster.

Ämnen i artikeln:

Sahlgrenska universitetssjukhuset

SH


Trots att Sahlgrenska universitetssjukhuset får mer pengar – budgeten för 2020 är på 18,2 miljarder vilket är 400 miljoner kronor mer än för 2019 – så har sjukhuset fortsatt ett stort arbete att göra för att få ekonomin i balans. Kostnaderna har ökat för bland annat läkemedel men sjukhuset har också behandlat fler patienter än planerat under året, meddelar sjukhuset i ett pressmeddelande.

Vid sjukhusets styrelsemöte i veckan beslutades om den övergripande budgeten för nästa år. För att lyckas med uppgiften att spara cirka 500 miljoner kronor kommer neddragningar att göras på personal. Några varsel handlar det dock inte om, utan nedskärningen av antalet nettoårsarbetare ska göras genom bland annat naturliga pensionsavgångar och vikariat som inte förnyas. Inom vissa verksamheter kan det även behövas nyanställningar.

Antalet nettoårsarbetare var i oktober månad drygt 14 600 till antalet, vilket är 400 fler än vad måltalet är för nästa år. Men antalet varierar under året och beräknas minska under november och december.

– Förra året minskade antalet nettoårsarbetare de sista månaderna, om vi får samma utveckling i år så skulle differensen i utgångsläget 2020 istället vara 250 nettoårsarbetare som vi under året ska minska. Detta klarade vi 2018 genom restriktiv anställningsprövning, vi kommer klara det 2020 på samma sätt, skriver ekonomidirektör Anders Glansén i ett mejl till Dagens Medicin.

Relaterat material

Sahlgrenskas staber ska minskas med tio procent

Sahlgrenska skär ner – 250 tjänster bort

Universitetssjukhus får inte ihop ekonomin

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev