Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Besparingar slår hårt mot Ivo:s tillsyn

Publicerad: 18 mars 2016, 12:30

Gunilla Hult Backlund.

Med en stramare budget blir det inte så mycket kvar till riskbaserad tillsyn, konstaterar generaldirektören.


Ämnen i artikeln:

Ivo

När Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, bildades 2013 hade myndigheten tillfälliga anslag om först 85 och sedan 60 miljoner kronor årligen. De pengarna är planerade att försvinna från Ivo:s budget 2017 trots att myndigheten, i sitt budgetunderlag till regeringen, varje år flaggat för att de behövs.

– Vi har varit väldigt tydliga med att vi ser risker när det försvinner 60 miljoner, säger Ivo:s generaldirektör Gunilla Hult Backlund till Dagens Medicin.

Hur många tjänster motsvarar det?

– 70–80 tjänster. Vi har redan börjat med åtgärder som innebär att vi inte återanställer när någon slutar. Vi har också identifierat en övertalighet som måste realiseras i år så att vi kommer in i den kostym som gäller för 2017, om inget annat inträffar.

Vad innebär det för Ivo:s tillsyn?

– Det är klart att blir vi så pass många färre så får det konsekvenser. För både ärendebalanser, handläggningstider och inte minst för den egeninitierade tillsynen. Allting blir begränsat.

Gunilla Hult Backlund säger att riksdag och regering bestämt att Ivo ska prioritera ärenden som enskildas klagomål, lex Maria-utredningar och frekvenstillsyn. Och att de ska hanteras löpande. Riskbaserad tillsyn kommer längre ner på prioriteringslistan. Sedan Ivo bildades har myndigheten vid upprepade tillfällen fört fram att den vill satsa mer på just den riskbaserade tillsynen. Det var under tiden när Ivo fortfarande hade de extra 60–85 miljonerna i anslag.

Nu ser de ut att försvinna, hur mycket riskbaserad tillsyn kan det finnas kvar då?

– Ja, det blir inte så mycket, kan jag säga. Det är svårt att säga exakt vad det kommer att innebära men på ett generellt plan så minskar utrymmet för riskbaserad tillsyn väsentligt, säger Gunilla Hult Backlund.

Men det är inte bara risken för en tajtare budgetkostym som skaver. Flyktingsituationen sätter redan hård press på Ivo och på myndighetens tillståndsavdelning växer antalet oavslutade ärenden. För att hantera tillstånd och tillsyn har Ivo därför begärt 50 miljoner kronor extra per år i tre år, enbart för att hantera det merarbete som flyktingsituationen kräver.

Vad som händer med Ivo:s budget bestäms först i samband med beredningen av höstens budgetproposition. Till dess har myndigheten vad Gunilla Hult Backlund kallar strategiska dialoger med socialdepartementet och den politiska ledningen. Det finns ingen som i dagsläget kan ge några löften om åt vilket håll det lutar, förklarar hon.

Finns det risk för att det blir en större neddragning än 60 miljoner kronor?

– Det har inte funnits på min karta, säger Gunilla Hult Backlund.

Relaterat material

Ivo tvingas spara många miljoner

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Ivo

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev