Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag06.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Besparingskonsulter kostar miljonbelopp i Blekinge

Publicerad: 4 september 2009, 12:58

Konsulterna som ska hjälpa Landstinget Blekinge att spara har kostat mer än 7 miljoner kronor sedan årsskiftet. En av dem har tjänat 224 000 kronor i månaden.


Landstinget Blekinge är mitt uppe i arbetet med ett omfattande besparingsprogram. Till det har landstingsdirektören Jan Svanell tagit hjälp av utomstående konsulter.

Enligt en granskning av TV4:s lokala nyhetsredaktionen har konsulterna kostat landstinget 7,1 miljoner kronor under 2009. Dessutom har besparingsarbetet gett upphov till extra löpande kostnader på 9,6 miljoner kronor.

– Jag har full förståelse för att det kan verka motsägelsefullt, men det är faktiskt så att vi i vissa situationer har behov av att ta in extern kompetens för att kunna genomföra en del av de här förändringarna, säger landstingsdirektören Jan Svanell till TV4.

En av konsulterna har tjänat 224 000 kronor i månaden, enligt Blekinge Läns Tidning. Dessutom fick han sina resor mellan kontoret i Stockholm och Karlskrona betalda.

– Helt otroligt. Så här kan man bara inte göra. Nu vill jag ha svar från Svanell om vad de här konsulterna har presterat jämfört med vad de kostar, säger Karl-Gustaf Johansson (m), ordförande för landstingets revision, till tidningen.

Relaterat material

Ny direktör på Akademiska får 110 000 kronor i månaden

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev