Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Beställning på Tamiflu i sista stund

Publicerad: 30 mars 2005, 13:33

I sista minuten fick Socialstyrelsen iväg beställningen på antivirala medel mot fågelinfluensa. Roche kunde ta emot en svensk beställning till och med i dag, torsdag den 31 mars, men Socialstyrelsens beställning dröjde till i går.


Först under onsdagen fick Roche AB Socialstyrelsens beställning på det antivirala läkemedlet Tamiflu (oseltamivir) för det svenska beredskapslagret.

Beställningen omfattar i en första omgång 474 000 förpackningar om 10 kapslar var. Detta motsvarar en tredjedel av den mängd som pandemiplanen föreskriver.

För att hela ordern om 725 000 förpackningar ska kunna genomföras krävs ett riksdagsbeslut som ger Socialstyrelsen en utökad låneram om 100 miljoner kronor. Ett sådant väntas i juni.

Hela ordern ligger på cirka 100 miljoner kronor. Preparaten ska levereras under juli.

Roche har väntat på beställningen från Socialstyrelsen sedan pandemiplanen lades fram den 15 februari. Företaget har varit bekymrat över orderläget för Tamiflu i flera veckor och skrev den 17 mars ett oroat brev till folkhälsominister Morgan Johansson där företaget befarade att Sverige helt skulle missa tåget och bli utan det antivirala medlet till beredskapslagret i år.

Eftersom flera andra länder står beredda att beställa Tamiflu skulle det inte gå att genomföra en leverans åt Sverige förrän nästa år, såvida den svenska beställningen inte kom till den 31 mars.

- Om beställningen inte kommit in i tid hade Sverige tvingats vänta tills andra länder, som beställer betydligt större mängder, som England och USA, fått sina leveranser, säger Jan Tollemar, medicinsk chef på Roche AB.

Länder världen över hamstrar Han tycker att svenska myndigheter borde ha varit snabbare och att den svenska pandemiplanen inte på långa vägar täcker de behov av Tamiflu som kan uppstå vid ett utbrott av fågelinfluensa.

Eftersom det inte finns något vaccin mot fågelinfluensa köper länder världen över nu antivirala medel som ska skydda, förebygga och mildra sjukdomsförloppet. Tamiflu är det enda preparat som är verkningsfullt mot fågelinfluensa och är därför mycket efterfrågat.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev