Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Besvikelse för nödlarm via sms

Publicerad: 18 december 2008, 09:55

En ny tjänst med nödanrop till SOS Alarm via sms går betydligt sämre än väntat. Användarna är få och ett hjärtinfarktslarm nådde aldrig fram.


”Larma 112 via sms” är till för att människor med hörselskador eller talsvårigheter lättare ska kunna larma SOS Alarm i en nödsituation. Försöksprojektet har kostat 4 miljoner kronor, men har varit långt ifrån lyckat, skriver Stockholm City.

Både antalet anslutna användare till tjänsten och nödanropen har varit betydligt färre än väntat. I till exempel Stockholm finns bara 300–400 användare.

– Vi hade kalkylerat med minst 20 000 totalt i landet men har bara 1 500 användare. Egentligen borde bortåt 100 000 kunnat registrera sig, säger Nils-Erik Norin, affärsområdeschef för SOS Alarm, till Stockholm City.

Enligt tidningen avslöjar en ännu opublicerad rapport andra brister med försöket. Handläggningen av nödsamtal har generellt sett tagit ”längre tid än beräknat”. I ett fall, då en person drabbats av hjärtinfarkt, nådde sms-larmet inte fram.

Försöksprojektet är ett samarbete mellan SOS Alarm, Post- och telestyrelsen och handikapporganisationer. Det är osäkert om det permanentas.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev