Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Besvikelse över inställd toppstrid i Vårdförbundet

Publicerad: 27 februari 2008, 08:20

Valberedningens förslag att Anna-Karin Eklund ­sitter kvar som ordförande i Vårdförbundet får skarp kritik. Björn Gustafs­son, ordförande i avdelning Västmanland, kommer att begära en votering på kongressen.


I förra veckan presenterade valberedningen sitt förslag till ny förbundsstyrelse för Vårdförbundet. Förslaget innebär att såväl ordförande, Anna-Karin Eklund, som vice ordförande, Ingrid Frisk och Lisbeth Löpare Johansson, sitter kvar. Kort därefter drog utmanaren Marina Olsson, ordförande för Vårdförbundet i Västra Götaland, tillbaka sin kandidatur.

Lena Sjölin är ordförande i avdelning Västerbotten, som hade nominerat Marina Olsson som ordförande. Hon beklagar att det nu bara finns en kandidat till ordförandeposten.

– Det är jättesynd, det kan aldrig vara en fördel. Det är ett underbetyg till en organisation, till oss själva, säger Lena Sjölin.

Varför nominerade ni Marina Olsson?
– Vi tänkte att hon skulle stå för förnyelse, inte bara för hela teamet, utan även i den yttersta ledningen.

Kräver votering på kongress

Enligt valberedningen är förslaget en styrelse med ”både förnyelsepotential och stabil ledning”.
Björn Gustafsson, ordförande i avdelning Västmanland, är dock starkt kritisk till förslaget.

– Vi ser inte Anna-Karin som ett bra alternativ för Vårdförbundet. Våra medlemmar har inte upplevt henne som professionell, säger han.

Björn Gustafsson tycker att det är olyckligt att Marina Olsson inte finns kvar som kandidat och har ännu inte gett upp hoppet om att få till ett byte på toppen.

Han hoppas nu kunna få igenom en votering på kongressen och på så sätt ge valberedningen i uppdrag att arbeta vidare med en ny kandidat till ordförandeposten.

Enligt Björn Gustafsson är det sammanlagt sju till åtta avdelningar som har nominerat Marina Olsson. Antalet röster vid kongressen är beroende av hur stora distrikten är.

– Jag har gjort en preliminär rösträkning och jag tror att mer än 50 procent skulle ha röstat på Marina Olsson, säger Björn Gustafsson.

Avhopp för fokus på löner

Enligt Carola Andersson, sammankallande i valberedningen, finns det inget utrymme i förbundets stadgar för att presentera en ny kandidat under själva kongressen.

Marina Olsson motiverar sitt avhopp med att det viktiga nu är att sätta fokus på att få upp medlemmarnas löner – inte på vem som ska vara ordförande.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev