Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Besvikelse över skatteregler

Publicerad: 12 september 2013, 11:58

Praktikertjänsts vd Carola Lemne är mycket besviken över att regeringen lägger fram sitt förslag om nya skatteregler för företag med många ägare, 3:12-reglerna.


– Detta sker trots en massiv kritik från näringslivet, lagrådet och forskarhåll, säger Carola Lemne till Dagens Medicin.

Finansminister Anders Borg (M) vill sätta stopp för att arbetsinkomster görs om till kapitalinkomster. I stället för en inkomstskatt på 50-60 procent kan en delägare i en advokatbyrå eller ett företag med Praktikertjänsts konstruktion komma undan med 20 procents kapitalskatt.

– Det förekommer ett kraftigt överutnyttjande av dagens skatteregler i en liten krets av företag, främst, revisorer, advokater och konsulter, säger Anders Borg på en presskonferens på torsdagen.

Därför föreslår han nu i samband med höstbudgeten att en delägare måste äga minst fyra procent av företagets kapital för att kunna använda de gynnsammare skattereglerna. Inom Praktikertjänst får en delägande läkare eller tandläkare äga maximalt 0,5 procent av koncernen.

– Förslaget får därför stora konsekvenser för svensk vårdinfrastruktur samtidigt som det snedfördelar konkurrensen. Det kan aldrig vara rätt att människor som är aktiva och driver företag tillsammans ska betala högre skatt än ägare till till exempel investmentbolag eller riskkapitalbolag, säger Carola Lemne.

Redan i slutet av sommaren hade det blivit svårare att rekrytera nya delägare till Praktikertjänst. Framför allt gäller det inom tandvården, i stället för förväntade 70 nya tandläkare under 2013 ser antalet ut att hamna på 50.

– Många väntar på vad det tar vägen med regeringens skatteförslag, säger Carola Lemne.

För Praktikertjänsts del har hon inte gett upp utan hoppas på riksdagen.

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev