Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Besvikna medarbetare på Sahlgrenska

Publicerad: 18 juni 2020, 14:05

Foto: Carl Sandin

Såväl sjuksköterskor som läkare inom intensivvården är missnöjda med hur sommarsemestern planeras på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Sena besked och korta semestrar ligger bakom.


Ämnen i artikeln:

Västra GötalandsregionenSahlgrenska universitetssjukhuset

Susanne Blom Persson är ledamot i Vårdförbundets avdelningsstyrelse i Västra Götaland. Hon berättar att många sjuksköterskor på Sahlgrenska Universitetssjukhuset är besvikna, då de inte får den semester som de vill ha, framför allt på iva-avdelningarna.

– Övervägande handlar det om att de får tre veckor under sommarmånaderna och en vecka i september. På någon arbetsplats kan det till och med handla om två plus två, säger hon.

Enligt Susanne Blom Persson är ett stort problem också att beskeden är så pass sena. Det gör till exempel att hon inte tror att facket kan göra så mycket för att förändra saken.

– Det kommer troligtvis snarare att landa i en oenighet och senare en tvisteförhandling, eftersom vi anser att de bryter mot semesterlagen.

Även många läkare är besvikna på arbetsgivaren, berättar Ingrid Stubelius, specialistläkare i anestesi och intensivvård och vice ordförande i Västra Götalands Läkarförening sektion SU.

– Med tanke på att semestrarna inte är helt klara ännu har vi inte tagit några beslut om eventuellt efterspel. Nu ska vi först och främst bevaka att folk i alla fall får lite ledigt.

I realiteten tror hon att det på intensivvårdsavdelningarna på Mölndals sjukhus, Östra Sjukhuset och Sahlgrenska landar i tre veckors sammanhängande semester under sommarmånaderna och en senare för läkarna, eller i värsta fall bara två veckor under sommarmånaderna och två senare.

– Tittar jag på min arbetsplats på Sahlgrenska har många inte ens fått besked ännu. Vi har ett schema som sträcker sig till vecka 29 och sedan är det många som hoppas att de får semester efter det, men inte fått det bekräftat.

De sena beskeden tycker Ingrid Stubelius är problematiska av många skäl, men hon lyfter framförallt fram svårigheten att lösa barnomsorgen för många anställda.

– September utnyttjas i väldigt hög grad, även inom verksamheter där man kanske egentligen inte haft en överansträngd situation i samband med covid-19, säger hon.

Ingrid Stubelius säger att många nu känner sig utnyttjade av arbetsgivaren.

– Man har inte kunnat komma fram till en modell för hur man ska kunna få återhämtning löpande, och inte heller någonting i avtalsväg som sticker ut när det gäller ersättning. Att man nu dessutom får kort och uppsplittrad semester påverkar den långsiktiga återhämtningen negativt och är verkligen under all kritik.

Hr-chefen på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Berit Roos Holmquist, säger att det i år varit en extra stor utmaning att medarbetarna ska få sin välförtjänta vila

– Ambitionen är att alla medarbetare på sjukhuset ska få fyra sammanhängande veckor och i många fall har vi lyckats lösa så att medarbetarna får tre sammanhängande plus en vecka.

För varje flyttad semestervecka får medarbetarna enligt Berit Roos Holmquist en ersättning på 8 000 kronor. Beslut om ersättningar fattas av Västra Götalandsregionen, på regional nivå. Berit Roos Holmquist säger att sjukhuset måste säkra tillräcklig kapacitet för att ta emot de patienter som behöver ha intensivvård.

– Det har pågått och pågår fortfarande ett intensivt arbete för att få ihop sommarplaneringen. På CIVA Sahlgrenska har vi inte lyckats fullt ut, där får en del av sjuksköterskorna och undersköterskorna två plus två veckor inom semesterperioden juni till september. Även om september är förhandlad att ingå som semestermånad får medarbetarna ersättning för varje vecka som läggs i september, liksom utanför semesterperioden.

Cathrine Hofbauer

Reporter

cathrine.hofbauer@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev