Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Besvikna sjuksköterskor måste arbeta två helger av fyra

Publicerad: 14 augusti 2020, 12:26

Missnöjet bland sjuksköterskorna inom NU-sjukvården ökar efter att de fått besked om att de måste jobba två av fyra helger under hela hösten. Det är pandemin som ligger bakom beslutet.


Ämnen i artikeln:

Västra GötalandsregionenNorra Älvsborgs sjukhus, NälCoronakrisen

– Vi har tagit ett generellt beslut om att det normala sättet att arbeta kommer att vara två av fyra helger, åtminstone året ut, säger Björn Järbur som är sjukhusdirektör i NU-sjukvården, som omfattar Norra Älvsborgs länssjukhus och Uddevalla sjukhus i Västra Götalandsregionen.

Behövs det på alla avdelningar?
– Det kan säkert se olika ut. I beslutet ingår att på sikt arbeta mer med integrerade vårdavdelningar och mottagningar. Det innebär att man kan minska helgtätheten genom att de som i dag arbetar dagtid på mottagning också jobbar helg.

Tanken är enligt honom alltså att över tid försöka dela helguppdraget på många fler.

Anledningen till beslutet är covid-19. Enligt Björn Järbur behöver man på sjukhusen både ta höjd för att antalet covid-patienter kan öka igen, samt arbeta för att ta igen sådan vård som fick ställas in under våren. Beslutet gäller för 2020, men när budgeten för 2021 görs kommer helgarbete två av fyra helger sannolikt att vara en utgångspunkt.

– Men om mottagningar och vårdavdelningar integreras kan behovet ändras.

Hur tar sjuksköterskorna det här beskedet?
– När man upplever att ens situation försämras så blir man såklart inte glad, och det har jag stor förståelse för. Samtidigt måste vi från mitt perspektiv både tillgodose patienternas och medarbetarnas behov.

Överlag tycker han arbetsvillkoren måste bli mer lika, oavsett var på sjukhusen man arbetar.

– De flesta som slutar hos oss går inte till någon annan, utan till en annan del av verksamheten där man upplever att villkoren är bättre. Vi måste arbeta mer utifrån ett perspektiv som innefattar hela NU-sjukvården.

Någon extra ersättning, utöver OB, är inte aktuell för att kompensera sjuksköterskorna för den utökade helgtjänstgöringen.

– Men vi har inom Västra Götalandsregionen arbetat med att få till en attraktiv OB-ersättning, bland annat med fördubblad OB-ersättning för sjuksköterskor som arbetar natt.

Anne Karin Höglund, som är avdelningsordförande på Vårdförbundet i Västra Götaland, var på plats när sjuksköterskorna på intensivvården fick fick beskedet.

– De blev gråtfärdiga, säger hon.

I bagaget finns enligt henne korta sommarsemestrar och en tuff situation inom intensivvården.

Vad efterlyser de sjuksköterskor som nu är besvikna för åtgärder?
– Att det ska anställas personal så att de kan återgå till det ordinarie schemat. Den här åtgärden genomförs för att det är för få sjuksköterskor i verksamheten.

Anne Karin Höglund tror att det finns sjuksköterskor att rekrytera och hon tycker att ett krafttag behövs när det gäller nyanställningar, men påpekar samtidigt att det blir svårt så länge arbetsvillkoren är som de är, med mycket extraarbete och svårigheter att få ut semester.

Cathrine Hofbauer

Reporter

cathrine.hofbauer@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev