Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Betablockare vid operation ökade risken för stroke

Publicerad: 13 maj 2008, 09:53

Patienter som fått behandling med betablockerare i samband med operation hade en ökad risk att drabbas av stroke. Men risken för hjärtinfarkt minskade, visar en studie som presenteras i Lancet.


Tidigare studier kring effekten av betablockerare i samband med en större operation har visat motstridiga resultat. Nu har behandlingen undersökts i en randomiserad studie med 8 351 patienter, 45 år eller äldre. Deltagarna, som antingen hade ateroskleros eller risk att utveckla det, delades in i två nästan lika stora grupper. De randomiserades till behandling med betablockeraren metoprolol eller placebo. Behandlingen påbörjades ett par timmar innan operation och pågick i 30 dagar.

Bakom studien, som genomförts i 23 länder, står bland annat forskare vid Mc Master University i Hamilton, Kanada.

Resultaten visar att gruppen som fick betablockerare hade 16 procent lägre risk att drabbas av hjärtinfarkt, hjärtdöd eller hjärtstopp jämfört med placebogruppen. Samtidigt löpte de läkemedelsbehandlade patienterna en tredjedel högre risk att avlida inom en månad efter operation, och mer än dubbelt så hög risk att drabbas av stroke. 41 patienter som fick betablockerare fick en stroke, jämfört med 19 i placebogruppen. Resultaten publiceras i dag på tidskriften Lancets hemsida.

I en medföljande kommentar skriver de två ledarskribenterna Lee Fleisher vid University of Pennsylvania School of Medicine, Philadelphia, USA och Don Poldermans, Erasmus Medical Centre i Rotterdam, Nederländerna, att studien visar att behandling med betablockerare efter operation är förenat med större risker än fördelar. Samtidigt framhåller de att lägre doser av betablockerare än vad som användes i den aktuella studien har uppvisat fördelaktiga effekter utan att öka risken för stroke.

Publicerad online i Lancet den 13 maj 2008

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev