torsdag9 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Betablockerare till diabetiker minskar inte död efter hjärtinfarkt

Publicerad: 2 september 2005, 07:52

Det är tveksamt om behandling med betablockerare efter hjärtinfarkt minskar mortaliteten hos patienter med typ 2-diabetes. Det framgår av en retrospektiv studie som gjorts av forskare från Kanada. Patienter med diabetes som fick betablockerare drabbades inte heller av färre återfall än kontrollgruppen.


Betablockerare har visat sig minska mortaliteten och återfallsrisken efter hjärtinfarkt. Men vilken effekt betablockerarna har på patienter med diabetes typ 2 har man inte känt till.

Därför har forskare, från bland annat University of Western Ontario, undersökt patienter med typ 2-diabetes som drabbats av hjärtinfarkt i en retrospektiv studie.

Resultaten visar att behandling med betablockerare efter en hjärtinfarkt inte minskar mortaliteten hos patienter med diabetes typ 2 jämfört med patienter som inte fått betablockerare. Patienter som behandlades med betablockerare drabbades inte heller av färre återfall än kontrollgruppen. Resultaten publiceras i tidskriften Diabetes Care.

Med hjälp av en patientdatabas identifierade forskarna patienter med nyligen behandlad diabetes mellan 1991 och 1996. 625 patienter togs senare in på sjukhus för hjärtinfarkt och 48 procent av dem behandlades med betablockerare. Forskarna följde patienterna tills de avled eller tills studien avslutades 1999. Kontrollgruppen var patienterna som inte fick betablockerare.

Forskarna använde multivariat riskanalys för att uppskatta skillnaderna i mortalitet, återkommande hjärtinfarkt och om patienterna inom 30 dagar lades in på sjukhus igen av någon orsak.

Patienterna var i genomsnitt 69 år och 66 procent av dem var män. Det var färre dödsfall i gruppen som fick betablockerare jämfört med kontrollgruppen, men betablockerarna kunde inte kopplas samman med ökad överlevnad när man tog hänsyn till andra riskvariabler. Antalet återkommande hjärtinfarkter och hur många gånger patienten lades in på sjukhus igen skiljde sig inte åt mellan de två grupperna. Däremot tolererade patientgruppen behandling med betablockerare.

Forskarnas slutsats är att nyttan med betablockerare till diabetiker efter hjärtinfarkt kan vara mindre än man tidigare har trott, särskilt om behandlingen sker i kombination med andra, bevisat effektiva behandlingar.

Sara Nilsson

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev