Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Beteenden som leder till en förtida död grundläggs i ungdomen

Publicerad: 12 januari 2006, 07:34

Redan i mycket unga år, i de sena tonåren eller tidigt i vuxenlivet etableras de tre viktigaste orsakerna till en förtida död, som rökning, alkoholism och övervikt. Detta enligt en studie finansierad av National Institutes of Health i USA.


I den aktuella studien har forskarna, bland annat verksamma vid University of North Carolina at Chapel Hill, analyserat utfallet för ett representativt urval av 14 000 unga vuxna.

Ungdomarna kom från hela USA och intervjuades första gången 1994 och 1995 när de var mellan 12 och 19 år. Sju år senare, när de var mellan 19 och 26 år, intervjuades de en andra gång.

Vid intervjuerna fick ungdomarna svara på en rad frågor om diet, fysisk aktivitet/-inaktivitet, tobaksbruk, våld, supande, mental hälsa, med mera.

För nästan alla grupper förvärades alla faktorer när barnen började bli vuxna. Samtidigt försämrades tillgången på sjukvård. Tillgången på sjukförsäkringar, hälsoundersökningar och tandvård försämrades kraftigt. Detta samtidigt som sannolikheten för att de unga vuxna skulle vara kraftigt överviktiga, använda droger eller alkohol samt tobak var betydligt större.

Till exempel, skriver forskarna, var andelen vita ungdomar i de tidiga tonåren som uppgav att de inte tränade veckovis 5 procent. Men bara några år senare, när de hade blivit "vuxna", var motsvarande siffra hela 46 procent. Andelen feta vita tonåringar var 14 procent. Men när de hade blivit unga vuxna var motsvarande siffra 19 procent.

Det enda positiva var att de unga vuxna löpte mindre risk att drabbas av depression, självmordstankar eller att råka ut för våldsförövare.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev