Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Bildelar kan bli billig kuvös

Publicerad: 16 december 2008, 10:47

Bildelar kan bli billig kuvös

Forskare i USA har utvecklat en billig kuvös byggd av begagnade bildelar. Själva hävdar de att uppfinningen kan rädda miljontals för tidigt födda barn i fattiga länder.


Problemet med dödsfall bland för tidigt födda barn är utbrett i de fattiga delarna av världen. Men att rika länder donerar begagnade kuvöser är ingen bra lösning. Erfarenheten visar att de brukar vara slitna och gå sönder nästan direkt.

Forskare knutna till den ideella forskningsorganisationen Center for Integration of Medicine and Innovative Technology, Cimit, i USA funderade på tänkbara lösningar och kom på att bilar finns även i de länder där problemet är som störst. Nu har de tagit fram en kuvös byggd helt av vanliga bildelar, skriver The New York Times.

Den nya kuvösen kostar mindre än 8 000 kronor att bygga och är mycket billigare än utrustningen som används på västerländska sjukhus. Trots det sägs den ha alla funktioner för att för tidigt födda barn ska kunna vårdas i en varm, ren och livmoderlik miljö. Om den går sönder är det lätt att hitta reservdelar på närmaste bilskrot.

Forskarna som arbetar med kuvösen har redan fått mer än motsvarande 1 miljon svenska kronor i utvecklingsbidrag från Cimit. Nu letar de efter ytterligare finansiärer för att kunna inleda tillverkningen och sprida sin uppfinning över världen.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev