Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag14.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Billig äldrevård är ofta bäst

Publicerad: 10 november 2008, 12:41

Kvaliteten på äldrevården skiljer sig mycket åt mellan olika kommuner. De som lyckas bäst har ofta relativt låga kostnader, enligt en färsk granskning.


Sveriges bästa äldreomsorg finns i Kungsör, Smedjebacken och Skinnskatteberg. Det visar en färsk jämförelse från Sveriges Kommuner och Landsting, SKL. Organisationen har granskat den svenska äldrevården utifrån mer än 20 olika aspekter och presenterar resultaten i en 150 sidor tjock rapport.

– En generell slutsats som vi återigen kan dra är att det är svårt att se någon koppling mellan goda resultat och höga kostnader, säger Håkan Sörman, vd på SKL, i ett uttalande.

Rapporten från SKL visar att skillnaderna mellan kommunerna ofta är mycket stora. Ett tydligt exempel är mätningen av hur stor andel av dem som registrerats i palliativregistret som fått ett informerande samtal om att de är döende. Hudiksvall toppar rankingen med en andel på 86 procent. Motsvarande siffra för Oxelösund är 0 procent.

Ett annat område där skillnaderna är stora gäller hur många äldre över 80 år som får tio eller fler läkemedel. I Emmaboda, Ydre och Ljusnarsberg ligger andelen under 7 procent. I Svedala, Åsele, Dorotea och Nordmaling är andelen över 22 procent.

Granskningen från SKL visar även att äldre kvinnor får fler läkemedel än äldre män. Dessutom drabbas de oftare av fallskador. Däremot är det vanligare att äldre män läggs in oplanerat på sjukhus och avlider där.

Läs mer:

Öppna jämförelser — Vård och omsorg om äldre

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev