Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Billig strokevård i Skåne

Publicerad: 24 oktober 2013, 12:49

Strokepatienter får kortast vårdtid och kostar minst i Skåne. Det visar en jämförelse av strokevården på universitetssjukhusen i Stockholm, Göteborg och Skåne.


Korta vårdtider, mindre läkartätt mottagande vid strokelarm och lägre bemanning vid strokeenheterna. Det är Region Skånes förklaring till att strokevården är billigare på Skånes universitetssjukhus, SUS, än på Sahlgrenska i Göteborg och Karolinska i Stockholm. I ett pressmeddelande skriver regionen att förklaringen till de korta vårdtiderna är ett effektivt vårdplaneringsarbete och ett tätt samarbete med primärvården och kommunerna.

På SUS är man nöjda med resultatet av jämförelsen. Men ser också förbättringspotential.

–  Vi måste jobba vidare med kvalitet och se till att bemanningen inte blir för låg, säger Jesper Petersson, verksamhetschef för Neurologiska kliniken vid SUS, i pressmeddelandet.

De tre universitetssjukhusen har jämfört sin strokevård ur flera aspekter. När det gäller andelen patienter som vårdas på strokeenhet så var Sahlgrenska bäst. Jämförelsen visar också att Skånes Universitetssjukhus och Karolinska löser upp fler proppar med läkemedel än Sahlgrenska

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News