Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag19.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Billig webblösning slussade patienterna till rätt sjukhus

Publicerad: 30 September 2003, 11:40

Brist på vårdplatser är ett problem i Region Skåne, särskilt under sommaren. Iår användes en nybyggd webbtjänst för att slussa patienter till sjukhus med lediga platser. Systemet fungerade så bra att det nu ska permanentas.


Inom Region Skåne ska sjukhusen samordna tillgången på lediga vårdplatser, så att patienter kan skickas vidare när ett sjukhus har platsbrist. Förra sommaren, 2002, sköttes samordningen av en regional koordinator som de ansvariga på sjukhusen fick faxa in uppgifter till.   Inför sommaren 2003 byggdes en webbtjänst där sjukhusens samordnare själva kunde mata in antalet lediga vårdplatser. Uppgifterna uppdaterades en gång om dagen, efter förmiddagens ronder. Sjukhusens samordnare kunde sedan själva se var det fanns platser och ta kontakt direkt med det sjukhuset.  Korta avstånd i Skåne  Vid behov trädde också en regional koordinator i tjänst. Koordinatorn kunde nå webbsidan när som helst med hjälp av en bärbar dator med en säker uppringd förbindelse.  - Den här sommaren blev det inga stora problem, bland annat på grund av det här systemet, säger Rolf Ohrlander, förvaltningschef på Ambulans-, katastrof- och beredskapsförvaltningen i Region Skåne.  Totalt fick ett 70-tal patienter flyttas från det närmaste sjukhuset under sommaren.   - Det är ju aldrig bra att en patient måste flyttas. Men avstånden i Skåne är korta, och det är bättre att resa en timme till Hässleholm och få behandling direkt, än att till exempel ligga och vänta i fyra, fem timmar på akutmottagningen i Malmö, säger Rolf Ohrlander.

Systemet ska permanentas  Eftersom systemet fungerat bra under sommaren, kommer det nu att permanentas. Det är inte bara på somrarna som platsbrist kan uppstå, det kan också handla om epidemier eller olyckor med många skadade.   Under hösten kommer systemet att utvärderas och eventuellt att förändras.  - Vi kommer att undersöka om tjänsten kan kopplas ihop med det patientadministrativa system som finns i hela Region Skåne. Där finns en funktion för att mata in antal vårdplatser som kanske går att använda, säger Mikael Nissen vid avdelningen för hälsoinformatik på hälso- och sjukvårdsledningen i Region Skåne, som deltagit i utvecklingsarbetet.  Den nuvarande webblösningen har ingen koppling till andra IT-system, utan bygger på att någon person sammanställer uppgifter från alla kliniker och matar in dem.   Systemet består av en webbsida på den interna delen av Skåneportalen, som uppdateras med samma publiceringsverktyg som används för hela webbplatsen. En särskild databasapplikation har utvecklats av konsulter från WM-data för systemet. Kostnaden för den utvecklingen blev omkring 30000 kronor.  - En webblösning är billig och har fördelen att det inte behövs någon särskild klient för att uppdatera, och att den går att nå överallt ifrån, säger Mikael Nissen.

Cecilia Bohlin

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev