fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Billigare frukt ett av förslagen om bättre hälsa i EU

Publicerad: 11 september 2006, 12:59

EU bör samordna sina riktlinjer och insatser på hälsoområdet. Det svarar medlemsländer i en enkät från EU-kommissionen om förebyggande hälsoarbete.


EU-kommissionen har skickat ut en enkät med frågan hur unionen ska förebygga övervikt och kroniska sjukdomar genom att verka för hälsosam mat och fysisk aktivitet. I de över 260 svar som nu kommit in efterlyser många en samordning av riktlinjer över olika områden som jordbruk, utbildning och transporter.

Konkreta förslag som också framkommer är europeiska riktlinjer för nyttig mat, subventionerade grönsaker och frukt i skolan och uppmuntran till människor att gå eller cykla till jobbet. Flera anser också att information om livsmedel som riktar sig till konsumenterna behöver förbättras och att den ska bygga på tillförlitlig kunskap.

Enligt den EU-kommissionär som ansvarar för hälsa och konsumentskydd, Markos Kyprianou, fortsätter nu kommissionens arbete på området. Detta innebär bland annat att hitta rätt balans mellan regler som är frivilliga att följa och lagstiftning, skriver kommissionären i ett pressmeddelande.

Resultaten av enkäten presenteras i dag, måndag, av EU-kommissionens generaldirektorat för hälsa och konsumentskydd i Bryssel. Enkäten skickades ut i december förra året och kommissionen har fått in drygt 260 svar. Bland dem som svarat finns EU:s medlemsstater, Island, Norge, Schweiz, representanter för livsmedelsindustrin och olika universitet.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev