Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Billigast inte alltid bäst

Publicerad: 15 oktober 2015, 09:04

Foto: Thinkstock

Fokusera inte enbart på att avtalen om hyrläkare ska vara så billiga som möjligt. Tänk även på om företagen kan leverera läkare, råder Konkurrensverket.


Myndigheten har gjort en djupdykning i marknaden för hyrläkare, en företeelse som kostar landstingen och regionerna mer än en miljard kronor i året.

Till skillnad mot andra delar inom bemanningsbranschen förfogar bemanningsföretagen i normalfallet inte över de hyrläkare de förmedlar, enligt Konkurrensverket. Även företagen har brist på allmänläkare och därmed konkurrerar de med varandra och sina uppdragsgivare.

Har en leverantör, som har ett ramavtal med landstinget, inga läkare att förmedla vid ett aktuellt avrop kan landstinget bli tvunget att göra en direktupphandling. Då blir kostnaden ännu högre och ramavtalet tappar i värde.

Läkare är ofta knutna till flera olika bemanningsföretag och kan välja det som passar bäst vid olika tillfällen. Är ersättningen låg påverkar även det valet.

Konkurrensverket avfärdar hyrläkarstoppen, som prövats vid flera tillfällen i olika landsting. Mest ökar de arbetsbelastningen för de landstingsanställda läkarna som i sin tur slutar och ökar antalet vakanser.

Myndigheten konstaterar att marknaden för hyrläkare inte hittar sitt jämviktsläge och föreslår bland annat att upphandlingarna måste utvecklas. Med hänvisning till en tidigare utredning förordas ägarledda privata vårdcentraler. Där är behoven av hyrläkare mindre och kontinuiteten för patienterna bättre.

De landsting som hade högst kostnad för hyrläkare per invånare 2014 var Dalarna (drygt 400 kronor), Gävleborg, Jämtland, Blekinge och Västernorrland. Lägst var utgiften per invånare i Stockholm.

Relaterat material

Miljardkostnad för hyrläkare

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev