Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Billigt glukosamin försvinner

Publicerad: 16 februari 2010, 10:00

I maj är det slut på möjligheten att få glukosamin till rabatterat pris. TLV drar in subventionen för glukosaminpreparat eftersom nyttan inte är tillräckligt visad.


Glukosamin är ett kroppseget ämne som används för att behandla symtom på artros, och är sedan 2002 klassat som läkemedel. I och med detta omfattades det också av läkemedelssubventionen.

Nu har Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, gått igenom dokumentationen om glukosaminpreparaten för att se om de är kostnadseffektiva.

Svaret är alltså nej.

– Det är inte tillräckligt visat i studier att glukosaminerna ger en tydlig medicinsk effekt, nyttan svarar inte mot kostnaden, säger Magnus Köping-Höggård som är medicinsk utredare i TLV:s pågående genomgång av smärtläkemedel.

Glukosaminpreparat har blivit populära och sålde förra året för 70 miljoner kronor inom subventionssystemet.

– Det är pengar som kan användas till annan mer angelägen läkemedelsbehandling, säger Magnus Köping-Höggård.

Beslutet gäller från den 15 maj. Glukosaminpreparat kommer som tidigare att kunna köpas receptfritt och förskrivas, men det går alltså inte längre att få rabatt.

Genomgången av det vetenskapliga underlaget har gjorts i samarbete med Socialstyrelsen, som nu arbetar med nationella riktlinjer för sjukdomar i rörelseapparaten.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev