Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Biobankskritiker anmäler landsting för bedrägeri

Publicerad: 12 december 2008, 11:12

Biobankskritiker anmäler landsting för bedrägeri

Västerbottens läns landsting har polisanmälts för bedrägeri. Bakgrunden är en konflikt om den medicinska biobanken vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå.


Biobanken i Umeå innehåller blodprov från nästan 100 000 personer och har spelat en viktig roll i flera uppmärksammade forskningsprojekt. Sedan lång tid tillbaka träter forskare och landstingsföreträdare om vem som ska ansvara för verksamheten. Västerbottens läns landsting har fått rätt i domstol och är huvudansvarigt i dag.

Nu svarar företrädare för motparten med att lämna in en polisanmälan.

Enligt anmälarna började landstinget intressera sig för biobanken först när det visade sig att den kunde generera pengar. Dessutom hävdar de att landstingets företrädare lämnade felaktiga uppgifter till andra myndigheter före övertagandet.

En av dem som står bakom polisanmälan är Börje Hörnlund (c), före detta landstingsråd och arbetsmarknadsminister i början av 1990-talet.

– Det har varit många samtal bland de berörda forskarna om det här. Eftersom det inte går att lösa det med samtal är vi tvungna att ta det här steget, säger han till Västerbottens-Kuriren.

Levi Bergström (s), ordförande för landstingsstyrelsen i Västerbotten, tillbakavisar anklagelserna om att landstinget inte tagit tillräckliga hänsyn till forskarna.

– Så är det inte. Men eftersom det nu är polisanmält får det väl utredas om vi gjort något fel, säger han till Västerbottens-Kuriren.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev