Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag30.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Biologiskt läkemedel minskar ledskador i tre år

Publicerad: 11 Juni 2008, 13:39

EULAR 2008 Läkemedlet Orencia minskar ledförstörelsen hos patienter med reumatoid artrit och effekterna ökar för varje år under tre års behandling. Det visar en studie som presenteras på reumatologkongressen Eular.


Orencia (abatacept) godkändes i Sverige förra året för kombinationsbehandling med metotrexat hos vuxna patienter med reumatoid artrit som inte svarat på eller inte tål behandling med TNF-alfahämmare.

Preparatet har i en tidigare studie, AIM, visat sig kunna minska ledförstörelsen under två års behandling, och behandlingseffekten ökade under det andra året jämfört med det första.

Nu visar en treårsuppföljning av studien som gjorts av forskare vid bland annat University of California i San Francisco, USA, att ledskadorna fortsatte att minska även under det tredje behandlingsåret.

Totalt ingick cirka 300 patienter med ledgångsreumatism som sviktat på behandling med metrotrexat. Patienterna fick behandling med Orencia i kombination med metotrexat under tre år och de följdes upp en gång om året med röntgenundersökning av händer och fötter. Ledskadorna uppskattades via mätning av erosion och minskning av ledspalt, uttryckt med så kallade Genat-modified Total sharp score.

Resultaten presenteras i morgon på reumatologkongressen Eular i Paris som inleds i dag, onsdag. De visar att ledförsörelsen reducerats med totalt cirka 50 procent under det andra året jämfört med det första, och att reduktionen fortsatt under det tredje behandlingsåret. Total sharp score, en sammanräkning av erosion och minskning av ledspalt, minskade från 0,89 första året till 0,43 respektive 0,25 följande år.

Forskarnas slutsats är att behandling med Orencia hindrade ledförstörelsen under tre års behandling och att effekterna ökade för varje år, hos patienter som svarar på behandlingen.

- Resultaten visar att skadeutvecklingen är mycket låg efter tre års behandling med Orencia, även om effekten dröjer. Men när en fullgod sjukdomskontroll väl har etablerats, så har man också kunnat häva utvecklingen av skador i lederna, säger Ronald van Vollenhoven, docent vid enheten för reumatologi vid Karolinska institutet i Solna, och som tidigare ansvat för svenska prövningar i första delen av AIM-studien.

Orencia tillhör en ny generation av biologiska läkemedel och verkar genom att dämpa immunförsvarets T-celler, som har avgörande betydelse för den inflammatoriska processen i lederna vid reumatoid artrit.

- Det står nu klart att Orencia tillhör den klass av reumatiska läkemedel som inte bara inte bara lindrar symtomen, utan som även bromsar sjukdomsprocessen. Men motsvarande effekter har även kunnat uppnås efter tre års behandling med exempelvis metotrexat eller andra biologiska läkemedel, som Enbrel och Remicade, säger Ronald van Vollenhoven.

Läs abstract från Annual European Congress of Rheumatology

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev