torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Biomedicinska analytiker demonstrerar för mer betalt

Publicerad: 5 mars 2008, 09:17

De cirka 150 biomedicinska analytiker som samlats utanför huvudingången till Karolinska universitetssjukhuset i Solna är arga. Med plakat och slagord kräver de höjda löner och uppskattning för sitt yrke: ”Ingen analys utan oss”.


Det är kallt och blåsigt och snön yr i ansiktet på demonstranterna utanför Karolinska universitetssjukhuset i Solna måndagen den 3 mars. Patienter och besökare får ett informationsblad och ett litet samtal på väg till eller från sjukhusets huvudentré. ”Vet du hur mycket vi tjänar? Vi tar stort ansvar för patienternas hälsa!”.

Emma Lardner tjänar 19 000 kronor efter två års arbete som biomedicinsk analytiker vid Karolinska i Solna.

– Vi har usla löner för det arbete vi utför. På min avdelning är det två tre stycken som ska sluta på grund av den dåliga lönen. Det är de unga som lär upp sig här och sedan slutar, säger Emma Lardner.

Vid måndagens demonstration gick biomedicinska analytiker på de fyra stora sjukhusen i Stockholm ut i en gemensam aktion för högre löner. I Solna deltog över hundra småhuttrande personer.

”Det är ingen som ser oss”

Eva Gustafsson, biomedicinsk analytiker och styrelseledamot i Vårdförbundets sektion Karolinska, hoppades att divisionschefen skulle komma förbi och höra deras budskap. Men tanken var framför allt att berätta för allmänheten vad biomedicinska analytiker tjänar och vilket arbete de utför.

– Det är ingen som vet vad en biomedicinsk analytiker gör. Vi är jätteviktiga och vårt arbete är grunden till mycket diagnos. Vi har en treårig akademisk utbildning, men det ger ingenting, säger Eva Gustafsson.

Varför har just biomedicinska analytiker så låg lön?
– Vi är en anonym yrkesgrupp. Sjuksköterskor vet folk vad det är, men det är ingen som ser oss. Plus att vi är kvinnor och aldrig vågat säga vad vi är värda, säger Emma Lardner.

– Men det börjar bli ett generationsskifte nu. De unga tolererar inte en ingångslön på 17 800 kronor som den var när jag började.

En nyutexaminerad biomedicinsk analytiker tjänar i dag runt 18 000 kronor. I åldersgruppen 55 år och uppåt är medellönen knappt 23 000 kronor.

– Ingångslönen visste man väl om under utbildningen. Men att löneutvecklingen är i det närmaste obefintlig var inget man fick veta. Jag fick en smärre chock när jag kom ut, säger Emma Lardner.

Hade du valt ett annat yrke om du känt till förutsättningarna från början?
– Ja, kanske. Nu känns det ganska hopplöst att sitta med 300 000 kronor i studieskulder och inte ens kunna ta ett banklån på min egen lön.

Demonstranterna småhoppar för att hålla värmen. Plötsligt dyker Sven Britton, professor i infektionssjukdomar, upp på cykel och tar ett extra varv förbi demonstranterna med näven knuten i luften. Divisionschefen, däremot, syns inte till.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev