Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Biomedicinska analytiker i lönestrid på Karolinska

Publicerad: 5 februari 2009, 08:07

Biomedicinska analytiker i lönestrid på Karolinska

Foto: Foto: Photos.com

Vårdförbundets medlemmar på Karolinska universitetssjukhuset i Solna och Huddinge förlorar 2 400 kronor på att de strejkade förra våren. Det anser Vårdförbundet sedan biomedicinska analytiker i ett annat fackförbund fått ett tidigare lönepåslag.


Vårdförbundets biomedicinska analytiker på Karolinska strejkade under våren 2008, medan de biomedicinska biomedicinska analytiker som är medlemmar i Naturvetarna, ett fackförbund som ingår i Saco, arbetade hela strejken.

Vårdförbundets strejk visar sig efter att 2008 års löneöversyn nu färdigställts ge ett ekonomiskt bakslag för medlemmarna, jämfört med medlemmarna i Naturvetarna. Detta eftersom Vårdförbundet var avtalslösa från april till maj och får ett retroaktivt lönepåslag på 4,7 procent från den 1 juni. Naturvetarna var inte avtalslösa, varför de får samma påslag retroaktivt från den 1 april – en skillnad på runt 2 400 kronor brutto.

Nu anser Vårdförbundet att deras medlemmar straffas ekonomiskt för att de strejkade.

– Det är utmanande att vi ska straffas ekonomiskt med flera tusen kronor efter en laglig konflikt. Samtidigt gynnar man en annan part på ett provocerande vis, säger Annika Gunnestad, sektionsordförande för Vårdförbundet på KS till Svenska Dagbladet.

Vårdförbundets chefsförhandlare Margareta Öhberg har kontaktat Sveriges kommuner och landsting, SKL, för att få organisationen att agera mot Karolinska.

Enligt Lena Freijd, personaldirektör på Karolinska, är man inte ute efter att straffa de strejkande, men att man inte ser någon möjlighet att kompensera Vårdförbundets medlemmar för att deras avtal börjar tre månader senare.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev