onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Bipacksedeln för svår att fatta

Publicerad: 18 december 2012, 13:09

Bipacksedeln till läkemedel är för svår att läsa och förstå för många patienter, visar ny studie.

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Precis som i Sverige finns det regler för läkemedel och bipacksedlar i USA.  Där ska läkemedel som den federala myndigheten FDA anser att det finns risker med, ha en bipacksedel.

Bipacksedeln är precis som här kundens guide till användning för att få reda på bieffekter, risker och eventuella krockar med andra läkemedel.

Problemet är bara att många amerikanska läkemedelskonsumenter inte förstår vad de läser när de läser bipacksedeln.  I en studie har 449 vuxna amerikaner vid två kliniker i Chicago fått läsa tre bipacksedlar för att sedan svara på frågor relaterade till läsningen. Frågorna kunde röra allt från hur läkemedlet ska förvaras till bieffekter. Deltagarna fick lov att gå tillbaka och kolla på bipacksedeln i efterhand och de fick god tid på sig att svara.

Men deltagarna klarade bara av att svara rätt på hälften av de frågor de fick i genomsnitt. Deltagarna med sämst läskunskaper svarade inte rätt på mer än en fjärdedel av frågorna. Men inte heller de med god läsförmåga stod sig i testet. De svarade rätt på 65 procent av frågorna.

– Vi hade högutbildade och lågutbildade i panelen. Det spelade ingen roll. Alla kämpade, säger Michael Wolf, docent vid Northwestern University’s Feinberg School of Medicine i Chicago, till Reuters.

Forskarlaget bakom studien deltar nu i arbetet för att ta fram riktlinjer för hur bipacksedlar ska bli lättare att förstå.

Se även abstract:

Michael Wolf med flera. Usability of FDA-Approved Medication Guides, Journal of General Internal Medicine, publicerad online den 8 maj 2012, DOI: 10.1007/s11606-012-2068-7

Relaterat material

Sladdrigt papper kan vara borta om fem år

Bästa bipacksedeln utsedd

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev