Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Birgitta Rydberg lämnar politiken

Publicerad: 9 oktober 2013, 15:21

Sjukvårdslandstingsrådet Birgitta Rydberg (FP) lämnar Stockholmspolitiken efter nästa val.


Hallå där Birgitta Rydberg, sjukvårdslandstingsråd och gruppledare för Folkpartiet i Stockholms läns landsting, som efter 37 år som landstingspolitiker beslutat att lämna politiken efter nästa val.

Varför har du fattat det här beslutet?

– Jag har ju varit med i väldigt många år och efter 37 år har man kanske levererat mycket av det man kan. Samtidigt har det varit ett svårt beslut för mig för det finns mycket som fortfarande är roligt i politiken. Men det finns alldeles för många politiker som sitter kvar för länge, tills folk börjar säga ”ska inte människan gå någon gång” och jag ska inte bli en sådan politiker. Och det finns personer i min grupp som kan ta över, så jag är inte orolig.

Har du någon kronprins eller kronprinsessa?

– Det är ju inte jag som ska bestämma, men vi har ju ett landstingsråd till, som är strax över 40, Anna Starbrink, och jag hoppas och tror att hon kan ta över som gruppledare efter nästa val.

Finns det något du är särskilt nöjd med i ditt landstingspolitiska arbete så här långt?

– Att vi fått väldigt många fler husläkare och möjlighet att välja husläkare är en sådan fråga. Och förändringarna i psykiatrin, både vad det gäller bättre tillgänglighet och att få ut ny kunskap i verksamheterna. Där tycker jag att vi har lyckats. Och som sjukgymnast känner jag starkt för den hälsofrämjande verksamheten och rehabiliteringen och där tycker jag också att det har hänt mycket.

Finns det någon fråga där du inte nått ända fram?

– Den stora inflyttningen gör ju att vi behöver fortsätta bygga ut vårdplatserna. Och när det gäller vårdskador behöver vi jobba mer, det finns fortfarande vårdskador som är undvikbara.

Vad blir din slutspurt nu fram till valet?

– Det finns ju en landstingsbudget för 2014 där vi bland annat beslutat om nya mottagningar för riskkonsumenter av alkohol och gemensamma team för en bättre övergång mellan barn- och vuxenpsykiatrin, det är viktiga frågor.

Vet du vad du ska göra efter valet?

– Nej, absolut inte! Men jag ska inte jobba lika många helger och inte vara borta tre kvällar i veckan.

SUSANNE FREDRIKSSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News