Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag16.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Bisköldkörtel tas bort i dagkirurgi

Publicerad: 29 April 2002, 11:28

Ingreppen inom dagkirurgi blir alltmer kvalificerade. Sedan en tid tillbaka opereras både bisköldkörtlar och diskbråck i dagkirurgi vid Huddinge universitetssjukhus.


Tillsammans med Karolinska sjukhuset i Solna gör Huddinge universitetssjukhus just nu en studie av ett 100-tal patienter som får sina bisköldkörtlar opererade i dagkirurgi. Det innebär att operationstiden kan komma ned till 17 minuter, i jämförelse med tre till sex timmar som var vanligt för några år sedan.

DAGKIRURGER. Teddy Fagerström, till vänster, ortoped, och Jan Zedrenius, överläkare och endokrinkirurg, båda vid Huddinge universitetssjukhus, opererar bisköldkörtlar och diskbråck i dagkirurgi. Operationerna ska nu utvärderas i en studie. Foto:Anders Kallersand.  ..................................................  Ekonomi och ny teknik driver på utvecklingen inom dagkirurgi. I USA opereras redan bisköldkörtlar i dagkirurgi. Men där har inte några kontrollerade studier redovisats som visar att det är bra för patienten.  Vi vill se om det är bättre för patienterna och dessutom se om det finns något att vinna ekonomiskt på det, säger Jan Zedrenius, överläkare och endokrinkirurg vid Huddinge universitetssjukhus.  Mindre trauma för patienten  För att bisköldkörtlarna ska kunna opereras i dagkirurgi krävs en noggrann kartläggning som visar om en eller flera av bisköldkörtlarna behöver opereras. Vanligtvis är det bara en av de fyra körtlarna som behöver tas bort.  Själva operationen görs med minimalinvasiv teknik. Med stöd av den noggranna diagnostiseringen behöver man bara gå in och ta bort den sjuka körteln. Med den operationsteknik som tidigare användes måste man frilägga hela halsen.  Sedan i augusti 2001 opererar ortopeden Teddy Fagerström diskbråck med minimalinvasiv teknik på dagkirurgen.  - Med den här tekniken blir traumat och den postoperativa smärtan betydligt mindre för patienten än vid en öppen operation, berättar han.  I dag tar operationen mellan 45 minuter och 1,5 timme, vilket är ungefär samma tid som en öppen operation av diskbråck tar.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev