Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Biverkningar dödar flera hundra svenskar per år

Publicerad: 30 november 2005, 14:15

RIKSSTÄMMAN. Mellan 700 och 3 300 svenskar per år uppskattas avlida av misstänka läkemedelsbiverkningar. Det gör biverkningar av läkemedel till en av de vanligaste dödsorsakerna i Sverige.


De blodförtunnande substanserna warfarin, heparin och acetylsalisylsyra är de läkemedel som skördar flest liv i Sverige. Det visar en studie som presenterades på Riksstämman i dag, onsdag.

Forskare vid avdelningen för klinisk farmakologi och Regionalt biverkningscentrum sydöstra regionen vid Universitetssjukhuset i Linköping gick igenom alla de 31 859 biverkningar som rapporterades till Läkemedelsverkets biverkningsenhet mellan åren 1995 och 2004. Sammanlagt 990 av dessa var fatala, med dödlig utgång.

Men enligt forskarna är detta bara en bråkdel av det verkliga antalet dödsfall till följd av läkemedelsbiverkningar.  Tidigare studier har nämligen visat att endast några få procent av alla allvarliga biverkningar rapporteras till Läkemedelsverkets biverkningsenhet. Detta trots att alla förskrivare måste rapportera dessa biverkningar.

I en nyligen publicerad studie anmäldes endast 3 procent av alla hjärnblödningar som orsakades av läkemedlet warfarin, se även Dagens Medicin nr 48/05. I en annan studie anmäldes 14 procent av alla allvarliga biverkningar.

Mot bakgrund av denna kunskap beräknar forskarna att mellan 700 och 3 300 svenskar avlider varje år på grund av misstänkta biverkningar, vilket innebär den sjätte till tolfte vanligaste dödsorsaken.

Det absolut mest dödliga läkemedlet av dem alla var warfarin. Denna substans stod för hela 42 procent av de 990 läkemedelsbiverkningarna som forskarna bedömde som "fatala". Acetylsalicylsyra stod för 8 procent, heparin för 5 procent och alteplas för 4 procent.

Forskarna - med överläkaren Staffan Hägg i spetsen - sammanfattar sin studie med att konstatera att läkemedelsbiverkningar tycks vara ett betydande sjukvårdsproblem och en relativ vanlig dödsorsak.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev