Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Biverkningar ska kunna följas upp lättare

Publicerad: 3 februari 2017, 07:13

Bild: Thinkstock

Det ska bli lättare att följa upp effekter och biverkningar av läkemedel. Det är innebörden av ett nytt lagförslag från regeringen.


Ämnen i artikeln:

Socialstyrelsen

Regeringen föreslår i en lagrådsremiss att uppgifter från receptregistret ska kunna behandlas i Socialstyrelsens läkemedelsregister för uppföljning, utvärdering och kvalitetssäkring inom hälso- och sjukvården. Uppgifter från läkemedelsregistret ska få användas för uppföljning av enskilda läkemedels effekter och eventuella biverkningar.

Sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) säger i ett pressmeddelande att målsättningen med förslaget är att skapa bättre verktyg för att följa upp effekter av läkemedel för enskilda patienter och att detta kommer att leda till bättre patientsäkerhet och kostnadseffektivitet.

Lagrådsremissen innehåller också förslag på reglering av maskinell dosdispensering av läkemedel. Kravet på tillstånd för att få bedriva maskinell dosdispensering ska regleras i samma lag för alla aktörer. De som ska kunna få tillstånd är öppenvårdsapotek, sjukhusapotek, sjukhus och sjukvårdshuvudmän.

SAMUEL ÅSGÅRD

Ämnen i artikeln:

Socialstyrelsen

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev