Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag09.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Blandade känslor efter ägarbyte

Publicerad: 11 maj 2010, 17:40

Försäljningen av Apotek 1 orsakades av ekonomiska problem på ägarnivå. Apotek 1-personalens inställning till köpet varierar av förklarliga skäl beroende på om ett befintligt Hjärtat-apotek finns i närheten eller inte.


Personalen på Apotek 1 i Nacka Forum tog förra veckans besked om ägarbyte med lugn, enligt apotekschefen Sofia Wallenberg.

–  Reaktionerna har nog varit olika på Apotek 1-apoteken beroende på om det finns något Apotek Hjärtat i närheten sedan tidigare eller inte. För vår del är det inte så, och apoteket lär med största sannolikhet bli kvar inom Apotek Hjärtat.

–  Jag är positiv till det här, det ska bli spännande. Samtidigt är det förstås lite tråkigt att det händer när vi precis har kommit igång, inte minst för de som varit med från allra första början. Kunderna har precis börjat lära sig varumärket, men nu får de lära om, säger Sofia Wallenberg.

Personalen meddelades på ett telefonmöte i torsdags eftermiddag, strax efter att apotekscheferna informerats.

Blev ni överraskade?

–  Både ja och nej. Vi förstod att något var på gång när vi med ganska kort varsel blev inkallade till mötet. Spekulationerna kom förstås igång och ett antagande var att vi blivit uppköpta. Hjärtat nämndes bland köparkandidaterna, säger Sofia Wallenberg.

Vilken förklaring fick ni?

–  Det gjordes ingen hemlighet av att det var Phoenixgruppens och ägarnas ekonomiskt trängda läge som ligger bakom försäljningen. Agerandet vore konstigt om det bara hade handlat om att Tamro plötsligt insett att man vill vara en neutral grossistaktör, säger Sofia Wallenberg.

Enligt uppgifter till Dagens Apotek ligger åtminstone fyra Apotek 1-apotek relativt nära ett befintligt Apotek Hjärtat.

Dessa är apoteken vid Skanstull i Stockholm, i Kista utanför Stockholm, vid Frölunda torg i Göteborg och i Norrköping.

På dessa apotek tycks stämningen av förklarliga skäl vara något sämre än i Nacka. Apotek 1 i Ringens köpcentrum vid Skanstull i Stockholm har ett Apotek Hjärtat nästan vägg i vägg.

– Jag vill inte uttala mig om det här som det känns nu, säger Hedvig Anna Andrén, apotekschef på Apotek 1 vid Skanstull.

Apotek 1 i Kista har redan sällskap av två stycken Hjärtat-apotek i Kistagallerian. Apotek 1 har dock ett bra läge och ligger inte i omedelbar närhet av de befintliga Hjärtat-apoteken.

– Personalen blev överraskad förra veckan men nu har det lugnat sig. Vi har fått tydlig information från Apotek Hjärtat. De har kommunicerat att de vill driva mer än ett apotek i gallerian. Men vad det exakt betyder för oss vet vi inte än, säger Rose Otto, chef på Apotek 1 i Kista.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev