Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Blandade reaktioner efter avslöjandet om tiopental

Publicerad: 13 augusti 2009, 13:12

Karolinska universitetssjukhusets chefläkare Stefan Engqvist står fast vid att inga fel begicks när en liten flicka på Astrid Lindgrens barnsjukhus dog.


I går, onsdag, kunde Dagens Medicin avslöja innehållet i ett nytt expertutlåtande om det uppmärksammade dödsfallet på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna. Yttrandet från Rune Dahlqvist, professor i klinisk farmakologi vid Umeå universitet, ger stöd för misstankarna om att ett brott ligger bakom den lilla flickans död.

”Sammanfattningsvis anser jag i likhet med vetenskapliga rådet, docent Krister Nilsson att den mycket höga dosen Thiopental i postmortalt lårblod hos den döda flickan rimligen kan förklaras av att en mycket hög dos Thiopental injicerats nära före döden”, skriver Rune Dahlqvist (läs dokumentet nedan).

– Sista raden talar för sig själv. Vem som helst kan läsa och dra sina egna slutsatser, säger chefsåklagare Peter Claesson, som leder förundersökningen, till Dagens Nyheter.

Han vill inte kommentera yttrandet närmare än så men säger att ett beslut om eventuellt åtal kan komma i slutet av augusti.

Den dråpmisstänkta läkarens försvarare Björn Hurtig tolkar yttrandet annorlunda.

– Jag tycker att utlåtandet är vagt. Professorn som skrivit det utgår från vuxna människor och inte för tidigt födda barn. Det här kommer att leda till en strid mellan olika expertvittnen. Dessutom finns det fortfarande ingen bevisning mot min klient, säger han i Dagens Nyheter.

Stefan Engqvist, chefläkare vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna/Huddinge, står också fast vid sina tidigare uttalanden om att inga fel har begåtts.

– Jag har ingen annan uppfattning i dag än vad jag hade då. Enligt min mening har vi inte brutit mot några som helst rutiner, säger han till tidningen.

Relaterat material

Socialstyrelsens expert: Död flicka har fått kraftig överdos

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev