Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Blandade reaktioner på regeringens apoteksreform

Publicerad: 9 december 2008, 14:27

Kritik från Sveriges Kommuner och Landsting och socialdemokraterna men positiva reaktioner från Företagarna och Farmacevtförbundet. Regeringens förslag till ny apoteksmarknad fick ett blandat mottagande.


Regeringen överlämnade sitt förslag till lagrådet under tisdagen och inte oväntat kom den fränaste kritiken från socialdemokraterna. Partiets sjukvårdspolitiska talesperson, Ylva Johansson, tror inte på regeringens löfte om billigare läkemedelskostnader både för staten och kunderna.

– Det jag reagerar mest på är att det står uttryckligen att man ska sätta priserna så att det blir en handelsmarginal som gör det lönsamt för de internationella kedjorna att finnas i Sverige, säger hon till TT.

Detta skulle enligt Ylva Johansson innebära att handelsmarginalen kommer att öka. Hon får stöd i sin kritik från höger av Henrik Hammar, moderat ordförande för sjukvårdsdelegationen på Sveriges Kommuner och Landsting. Han är kritisk mot att det blir företagen och inte landstingen som får förhandla om priset på läkemedel som har patentskydd.

– Regeringen vill locka hit internationella apotekskedjor och ge dem förhandlingsrätten som lockbete, säger Henrik Hammar enligt ett pressmeddelande, där han också hävdar att den modell som regeringen föreslår kommer att pressa upp läkemedelspriserna.

Men det finns också positiva röster om förslaget. Organisationen Företagarna är nöjda med att regeringen vill underlätta för små entreprenörer att driva apotek. Även Farmacevtförbundet är positivt till detta men oroas över att valet av prismodell motverkar småföretagandet eftersom den gynnar stora grossister.

Läs lagråds-remissen:

Omreglering av apoteksmarknaden

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev