Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Blekinge anlitar fakturaföretag trots sekretessröjning

Publicerad: 3 augusti 2017, 08:09

Landstinget Blekinge avvaktar trots tidigare uttalanden med att bryta samarbetet med underleverantören vars maskiner låg bakom att sekretessbelagda patientuppgifter skickades ut.


I förra veckan uppdagades felet i Landstinget Blekinges fakturautsändningar. Underleverantören Idata skickade ut hundratals fakturor med känsliga uppgifter. En del fakturor hamnade i kuvert med fel mottagare. Orsaken låg i ett fel i en av företagets maskiner. Efter detta visade det sig att både Region Uppsala län och Region Gävleborg hade drabbats.

När felet blev känt meddelade landstingsrådet Kalle Sandström (S) att samarbetet med företaget skulle kunna komma att brytas relativt snabbt. Nu har Landstinget Blekinge fått svar från leverantören, uppger Sveriges Radio P4 Blekinge.

– De svaren har varit tillfredsställande, så vi har beslutat att vi kommer att fortsätta att skicka fakturor via Idata, säger Joakim Kristensson, affärsområdeschef på landstinget i Blekinge, till Sveriges Radio P4 Blekinge.

På sikt kan en ändring i leverantörsrelationen beslutas, ifall inte landstinget får tillfredsställande svar på fortsatta frågor. Först och främst ska säkerställas att fakturautskrifter kan ske säkert, uppger han. Därefter ska frågan behandlas av tjänstemän och politisk ledning.

– Det är fullt möjligt att det fattas andra beslut där i framtiden, säger han till Sveriges Radio P4 Blekinge.

Enligt Idata rör det sig om totalt 1 926 försändelser. Företagets bedömning är att det kan ha blivit fel i mellan 10 och 20 procent av fallen i drabbade landsting och regionerna.

– Blekinge är det i särklass största, sade Martin Genhede under förra veckan, till Dagens Medicin.

I Region Uppsala län löper kontraktet ut i augusti. Avtal om förlängning har inte fattats. Region Gävleborg har ännu inte beslutat om framtiden.

Trots över 30 år på Idata har Martin Genhede aldrig varit med om problem av liknande dignitet.

– Jag vill självklart beklaga det som har hänt. Personuppgifter har distribuerats i fel kuvert och det har varit både otrevligt och obehagligt för de drabbade, sade han till Dagens Medicin.

Relaterat material

Samma bolag bakom felaktiga utskick i flera landsting

Landsting öppnar för att bryta kontrakt efter fakturamiss

MARTIN WALLSTRÖM

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News