Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Blekinge bygger om för röntgen

Publicerad: 26 juli 2012, 07:19

Blekingesjukhuset ska få nya röntgenlaboratorier för ekonomins och patientsäkerhetens skull.


Sjukhuset i Karlskrona har två röntgenlaboratorier som används vid hjärt- och kärloperationer. De delas av thoraxkliniken, röntgenkliniken och kirurgkliniken, men laboratorierna räcker inte fullt ut. Det gör att thoraxcentrum inte kan öka sin verksamhet och få större intäkter, och att kirurgkliniken får betala för att skicka patienter till andra landsting.

– Vissa ingrepp måste utföras i en mer steril miljö. Det gäller bland annat inläggning av konstgjorda kärl och hjärtklaffar. Här måste vi i dag skicka patienterna till andra landsting och det kostar mellan 100 000 och 250 000 kronor per ingrepp, säger förvaltningschef Bengt Wittesjö i ett pressmeddelande.

Nu har hälso- och sjukvårdsnämnden beslutat att tidigarelägga en planerad upprustning av laboratorierna till i höst i stället för 2014. Verksamheten ska delas upp på olika lokaler inom sjukhuset och få anpassad utrustning för varje klinik. Kostnaden beräknas bli 20 miljoner kronor. Beslutet ska upp även i landstingsfullmäktige.

Vid sammanträdet i onsdags beslutade nämnden också att Blekingesjukhuset får överskrida årets budget med 56 miljoner kronor. Kostnaderna har ökat för bland annat högspecialiserad vård som köps av andra landsting. Även ambulanstransporterna inom länet har ökat.

ANNA ROSENGREN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev