Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Blekinge fortsätter enligt plan utan sjukvårdsdirektör

Publicerad: 18 juni 2019, 05:49

Strategierna för framtidens hälso-och sjukvård ligger fast. Detta trots att regionstyrelsen i Blekinge meddelat att hälso- och sjukvårdsdirektören Lars Almroth fått gå på grund av meningsskiljaktigheter om inriktningen.


De beslutade strategierna för att nå det som kallas Framtidens hälso- och sjukvård, i Region Blekinge gäller och det påbörjade arbetet ska fortsätta enligt plan. Detta framgår av information på Region Blekinges intranät som Dagens Medicin har tagit del av.

Att ingen förändring sker är inte konstigt enligt Lennarth Förberg (M), ordförande i regionens utvecklingsnämnd.

– Den regionplan som fastställts av regionfullmäktige ligger fast, vi har inte sagt att man ska ändra inriktning. Att Lars Almroth fick gå berodde på att vi inte hade förtroedne för honom som ledare för verksamheten, säger han.

Regionen drabbades av ytterligare förändring när regionstyrelsens ordförande Alexander Wendt (M) för en dryg vecka sedan meddelande att ha lämnar sitt uppdrag på grund av hälsoskäl. Nomineringar av efterträdare pågår och beslut väntas fattas redan innan midsommar.

Men att fortsätta som vanligt är inte alldeles enkelt. En medarbetare inom regionen, som vill vara anonym, uppger för Dagens Medicin att det finns en stor osäkerhet i verksamheten kring vem som har ansvar för olika beslut och vem som ska svara på olika frågeställningar. Det gör att pågående omställning till det nya processorienterade arbetssättet tappar i fart. Det samma gäller implementeringen av det nya vårdinformationssystemet.

Sedan Lars Almroth fick gå är det regiondirektören Peter Lilja som tagit över hans uppgifter. Än så länge har ingen rekrytering av ny hälso- och sjukvårdsdirektör påbörjats och enligt Lennarth Förberg pågår diskussioner om vilken typ av tjänst det ska bli.
– Det kan hända att den chefsnivå som Lars Almroth hade inte ska finnas kvar inom hälso- och sjukvårdsorganisationen.

Ska ni inte ha någon hälso- och sjukvårdsdirektör i Blekinge?
– Vi ska ha de personer som krävs för att vi ska kunna genomföra en god hälso- och sjukvård. Men i ett pressat ekonomiskt läge kan vi behöva rationalisera i det administrativa. De chefer han hade under sig kanske kommer att rapportera direkt till regiondirektören i stället. Men det är ingenting vi har beslutat ännu.

Relaterat material

Hälso- och sjukvårdsdirektör tvingas gå

Facken tar Lars Almroths parti

Stor ruljans på  toppchefer i vården

Klart: Lars Almroth får sparken

Petra Hedbom

Reporter

petra.hedbom@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev