Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Blev psykiatrin bättre efter nationella satsningar?

Publicerad: 11 september 2011, 08:13

PSYKIATRIDAGEN 2011 Det har gått fem år sedan den nationella psykiatrisamordnaren Anders Milton (bilden) lade fram sina närmare 100 förslag för en bättre psykiatri. Vad hände sen? Det får vi veta den 21 september.


Vad hände med alla goda förslag för en bättre psykiatri? är rubriken på  årets psykiatridag. Förmiddagens program ägnas till stor del åt den  nationella psykiatrisatsningen, där först Ing-Marie Wieselgren,  psykiatriansvarig på SKL, och Lovisa Strömberg, ämnesråd,  socialdepartmentet, berättar vad som kommit ut av de 800 miljoner  öronmärkta kronorna som skulle stärka psykiatrin.

Både SKL och socialdepartementet har redan antytt att de inte är helt  nöjda med utfallet från satsningen, och det är säkert bäddat för en het  debatt i den följande paneldiskussionen, där den tidigare  psykiatrisamordnaren Anders Milton inleder.

I panelen ingår också  Per-Olof Sjöblom, som i dag är förvaltningschef för psykiatrin i Region  Skåne, men som tidigare ansvarade för koordinationen av regeringens  psykiatrisatsning på socialdepartementet, Arne Stenstedt, som  representerar Svensk psykiatrisk förening och Annika Lisshagen från  patientnätverket Bipolarna.

Dagens program innehåller också tre andra aktuella teman:

Vetenskap och evidens – psykiatri i praktiken. Temat tar bland annat tar upp vad de nationella riktlinjerna för behandling av depression och ångest har inneburit i praktiken.
   ■ Folksjukdomar med ett högt pris – hur hanterar vi resurserna? Ett tema som ur olika aspekter diskuterar frågor om resursanvändning och tillgänglighet inom psykiatrin.
   ■ Psykisk sjukdom – så påverkas kroppen och själen. Under detta avslutande tema medverkar bland andra författaren Beate Grimsrud, som fått översvallande recensioner för sin bok En dåre fri. Tillsammans med Simon Kyaga, psykiater som forskar om ”kreativitet, konstnärskap och galenskap”, diskuterar hon om psykisk sjukdom är en kreativ eller destruktiv kraft.

Relaterat material

Vad hände med alla goda förslag för en bättre psykiatri?

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev