fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Blev snabbt chef efter examen

Publicerad: 17 oktober 2012, 07:49

Zhinous Nowrouzi tycker att jobbet som apotekschef är utvecklande.

Zhinous Nowrouzi blev apotekare av en slump. Efter det har hon knappast halkat runt på bananskal. Redan vid 25 år har hon haft flera chefsuppdrag och är nu apotekschef i sin hemstad.


Zhinous Nowrouzi är tillbaka i Uppsala efter en raketkarriär inom Apotek Hjärtat. Det dröjde inte många månader efter apotekarexamen innan hon sökte och fick chansen att bli apotekschef i Östersund. Hon hade då startat yrkeslivet med en timanställning.

– Jag ville inte skriva på kontrakt direkt. Jag hade sagt till mig själv att jag skulle ta det lugnt när jag började jobba och känna efter vad jag verkligen ville. Men redan efter några månader kände jag att jag hade mer att ge, att jag ville vidare och utvecklas, säger Zhinous Nowrouzi.

Hon har alltid haft bråttom framåt. Kanske började det redan när hon som sexåring och januaribarn började skolan ett år tidigare. Direkt efter gymnasieexamen, som hon tog som 18-åring, började hon plugga till apotekare, mest av en slump. När hon väl kom i gång och gjorde ett aktivt val att faktiskt bli apotekare beslutade hon sig för att läsa en del dubbelt och blev klar ett halvår tidigare.

– Jag är inte tålmodig, tyvärr. Jag ville att det skulle gå fort, för jag ville hinna med så mycket som möjligt i mitt liv. Då jobbade jag extra på kafé på helgerna också, var redaktör för vår studentkårstidning, labbhandledare, och krönikör i Upsala Nya Tidning, säger hon.

– Men nu går jag en kurs för att lära mig ta det lugnt och vara nöjd här och nu, tycka att här kan jag vara ett tag.

Det här drivet uppmärksammades tidigt av apotekskedjan.  Hon blev erbjuden jobbet som apotekschef på Hjärtat i Östersund. Där kunde hon ägna all tid åt att lära sig att bli chef, eftersom hon saknade både familj och vänner på arbetsorten. Sedan tog hon chansen att komma närmare hemmet och jobbade på Södermalm. Men den stressiga atmosfären i centrala Stockholm bytte hon gärna bort för att få bygga upp ett apotek från starten i Gottsunda i Uppsala.

– Här kommer jag att bli kvar ett tag. Man måste fullgöra något och jag vill känna att jag har lyckats. När jag ser att apoteket går bra, att det är framgångsrikt, ger bra service till kunder, att personalen trivs och vi levererar ett bra resultat, då kanske jag kan släppa taget.

Zhinous Nowrouzi upplever att Apotek Hjärtat är ett företag som vågar satsa på unga chefer, att hon inte är den enda. Förra året var tio av företagets chefer under 30 år.

– Vi växer in i rollen och vi är beredda att jobba hårt. Dessutom är vi lojala, när vi nu får möjlighet till en sådan utveckling av ett företag, som har satsat på oss.

– Många tvivlar på att unga klarar jobbet som apotekschef, för att vi saknar erfarenheten. Men vi brinner ju och ser det knappt ens som ett jobb. Dessutom kan man ringa en äldre kollega eller HR-avdelningen för hjälp och stöd, man måste kunna bolla och ställa frågor. Det kan räcka med att vara ambitiös, driven och engagerad.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev