fredag9 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Blinda råttor ser med celler från råttungar

Publicerad: 9 november 2006, 15:56

Blinda råttor ser med celler från råttungar Foto: Stavar för transplantation

En ny metod att transplantera synceller återger delar av synförmågan hos synskadade råttor. Forskarna hoppas att tekniken ska fungera även för andra typer av nervceller.


Genom att ta precis lagom mogna synceller från råttfoster har en grupp engelska och amerikanska forskare lyckats odla fram fungerande stavar, de mest ljuskänsliga av ögats synceller, i näthinnan hos synskadade vuxna råttor.

När forskarna såg att råttornas pupiller reagerade på ljus förstod de att transplantationen hade lyckats. Mätningar av nervaktiviteten i hjärnans syncentrum gav ytterligare stöd för deras framgång och studien publiceras nu i Nature.

Vid transplantation av synceller finns två stora utmaningar – cellerna ska integreras i näthinnan och de ska fungera. Hittills har ingen lyckats klara bägge dessa utmaningar. Väldigt unga stamceller finner sig väl tillrätta i näthinnan, men det är inte säkert att de utvecklas till just synceller. Mogna synceller, å andra sidan, fungerar bra, men har svårt att växa fast i den nya miljön.

Den engelsk-amerikanska forskargruppen har använt unga stamceller som fått mogna precis så mycket att de säkert börjat utvecklas till stavar – men de är fortfarande så pass formbara att de klarar av att växa fast ordentligt i näthinnan. Allra bäst resultat fick forskarna när de använde synceller från råttungar som bara var några dagar gamla.

Forskarna understryker att metoden därför inte är överförbar till människor. Men själva grundtanken ser de som banbrytande. De hoppas att tekniken ska fungera även på andra typer av nervceller som tidigare ansetts vara mer eller mindre omöjliga att transplantera med gott resultat – till exempel skadade nervceller i ryggmärgen.

Nature, 2006; 444: 203–207

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev