Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Blindtarm botas med antibiotika

Publicerad: 3 juli 2012, 08:00

Många operationer kan undvikas om patienter med blindtarmsinflammation får antibiotika. Besvären kan komma tillbaka, men risken är liten.


– Antibiotika är definitivt ett alternativ till operation för patienter  med akut blindtarmsinflammation. Blir patienten inte bättre inom rimlig  tid kan operationen göras då, säger Jeanette Hansson, kirurg på  Länssjukhuset i Kalmar.

I sin avhandling har hon utvärderat hur antibiotika fungerar som första  linjens behandling vid akut blindtarmsinflammation. Resultatet av två  stora kliniska studier, där hon totalt tittat på 927 patienter med  blindtarmsinflammation, visar att enbart antibiotika är en effektiv  behandlingsmetod.

Bland de patienter som sökte för akut blindtarmsinflammation bedömde  ansvarig läkare att mindre än 10 procent var så allvarligt sjuka att de  opererades direkt. Övriga patienter fick antibiotika intravenöst och  bevakades under ett dygn. Patienterna som inte visade förbättring  opererades, men 80 procent av dem som fått antibiotika slapp  operation.     
– Om blindtarmen inte tas bort finns ju viss risk för återkommande  problem. En del patienter vill undvika operation, medan andra vill bli  av med blindtarmen en gång för alla. Att kunna erbjuda patienten alternativ är positivt, säger Jeanette Hansson.

Patienterna följdes upp ett år efter antibiotikabehandlingen. Resultaten  visade att risk för ny inflammation är 10–15 procent. Studier med  längre uppföljning behövs för att veta i hur stor utsträckning  operationer helt kan undvikas.

ÅSA WIKSTEN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev