Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Blockerad gen gav utmattade T-celler en ny kick

Publicerad: 29 december 2005, 08:09

Vissa T-lymfocyter i immunförsvaret blir ibland "utmattade" när de kämpar mot långvariga infektioner. Nu presenterar forskare en gen som hos möss är ansvarig för utmattningen och hoppas att upptäckten på sikt ska kunna hjälpa människor.


Vid långvariga eller kroniska virusinfektioner i kroppen blir cytotoxiska T-celler, T-lymfocyter av CD8-typ, efter ungefär en månad ofta mindre effektiva på att bekämpa infektionen. Hur detta sker har enligt forskare vid Dana-Farber Cancer Institute och Emory University i USA tidigare varit okänt.

I en studie som publiceras i tidskriften Nature visar de en förklaring till varför de cytotoxiska T-cellerna drabbas av denna "utmattning". Forskarna undersökte aktiviteten hos tusentals gener i normala respektive utmattade cytotoxiska T-celler hos möss och uppräckte att en specifik gen, PD-1, var mycket mer aktiv i de utmattade cellerna än i de normala.

Sedan tidigare visste forskargruppen att just PD-1 kodar för en särskild receptor, som tar emot signaler från andra celler. När denna receptor binds till en molekyl kallad PD-L1, försvagas cellens försvar på en infektion. Forskarna tog fram särskilda antikroppar för att blockera bindningen mellan receptorn och PD-L1. De fann att när bindningen blockerades i utmattade cytotoxiska T-celler, aktiverades försvaret mot infektioner på nytt, cellerna "repade sig" från sin utmattning.

Varför den här utmattningen uppstår, det vill säga vilken eventuell nytta den ska göra, är oklart. Forskarna spekulerar i om det är kroppens naturliga sätt att vrida ned immunförsvaret igen efter att en infektion har bekämpats, för att förhindra att immunförsvaret skadar frisk, normal vävnad.

Om det visar sig att den mekanism som nu har setts hos möss också finns hos människor, skulle det på sikt kunna leda till en ny strategi för att bekämpa kroniska virusinfektioner som hepatit och hiv, hoppas forskarna.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev