Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Blockerad molekyl räddar hjärnceller efter stroke

Publicerad: 14 november 2005, 12:20

Chansen att nervceller i hjärnan ska överleva vid en stroke ökar om signal-molekylen NF-kappaB blockeras, enligt tyska forskare. Deras förhoppning är att ett läkemedel som blockerar molekylen skulle kunna minska skadorna vid en stroke.


Genom att blockera en av de kemiska signalvägarna i hjärnans nervceller hos möss har en grupp forskare fått nervcellerna att överleva efter en stroke. Vanligtvis dör nervcellerna av brist på syre och näring som uppstår i hjärnan då blodtillförseln blockeras. Forskarna tror att det är molekylen NF-kB som aktiveras och sätter igång cellens självmordsprogram när syre- och näringshalten blir för låg.

För att ta reda på vad som händer om NF-kappaB i nervcellerna blockeras, har forskare vid universitetet i Heidelberg gjort försök på möss som modifierats genetiskt så att aktiviteten av det protein som styr aktiveringen av NF-kappaB kan regleras.

Resultaten av studien visar att ju lägre aktiviteten av NF-kappaB är i nervcellerna desto mindre blev skadorna i hjärnan efter en stroke. Hos de möss i studien som hade låg aktivitet av NF-kappaB i hjärnan överlevde nervcellerna stroken, återhämtade sig och levde fortfarande flera dagar efter stroken. Hos möss som modifierats så att aktiviteten av NF-kB var högre än normalt dog däremot nervcellerna i större utsräckning.

Eftersom NF-kappaB-signaleringen i mänskliga nervceller är väldigt lik den hos möss, hoppas nu forskarna att NF-kappaB-blockerare ska kunna utvecklas till ett läkemedel för behandling av stroke. Enligt studien överlevde cellerna även när NF-kappaB-signalen blockerades några timmar efter stroken. Eftersom det ofta tar tid för patienter att komma till sjukhus efter en stroke är detta fynd positivt när det gäller eventuell utveckling av en behandling för människor.

Camilla Wernersson

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev