Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Blodfettsänkare gav bättre prognos efter stroke

Publicerad: 14 april 2005, 09:42

Patienter som behandlas med kolesterolsänkande statiner antingen före eller efter en blodpropp i hjärnan har en bättre chans att återhämta sig. Det visar en observationsstudie som presenteras denna vecka på en amerikansk neurologkongress.


Patienter som stod på behandling med statiner före sin stroke hade 1,6 gånger större chans att återhämta sig bra än dem som inte använde statiner.

Chansen till återhämtning var ännu bättre om patienterna behandlades med statiner efter insjuknandet. Då var det 2,6 gånger fler i statingruppen som hade en gynnsam prognos.

I studien ingick 1 618 personer som hade drabbats av en stroke orsakad av en blodpropp i hjärnan. Forskarna undersökte om de hade behandlats med statiner före eller efter insjuknandet.

Bakom studien står forskare som arbetar med strokeprevention   vid University of Massachusetts Memorial Medical Center. Det är tidigare känt att strokepatienter har förhöjda nivåer av C-reaktivt protein, ett tecken på inflammation.

Forskarna anser att statinernas goda effekt beror på att de sänker C-reaktivt protein, skyddar kärlendotelet och har en blodproppshämmande effekt.

De betonar dock att fler studier behövs för att bekräfta resultaten.

Studien presenterades på en pågående kongress i Florida, arrangerad av American Academy of Neurology.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev