Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Blodfettsänkare hade mindre effekt på kvinnor än på män

Publicerad: 28 maj 2008, 08:26

Kvinnor som behandlades med blodfettssänkande medel nådde mer sällan de uppsatta målen för kolesterol än vad män som fick samma behandling gjorde.


Det visar en studie på patienter med hjärt-kärlsjukdom som gjorts vid Skara vårdcentral.
Undersökningen bygger på en studie på 1 100 Skarabor 1993-1994. Tio år senare gjordes en uppföljning av 724 personer som ingått i den ursprungliga kohorten.

Vid uppföljningen undersökte man bland annat vilka patienter som under de tio åren utvecklat hjärt-kärlsjukdom och diabetes och i vilken utsträckning de behandlats med blodfettssänkande medel.
Drygt 11 procent av patienterna, 82 stycken, hade haft någon form av kranskärlssjukdom och de flesta av dessa hade fått blodfettssänkande medel.

65 patienter hade haft diabetes och/eller en stroke, men ingen hjärt-kärlsjukdom, men av dessa var det betydligt färre som gick på lipid­sänkande preparat.

i båda grupperna fanns det en tydlig könsskillnad.

– Kvinnorna hade inte lika bra värden som männen. Detta är också något som andra studier har visat, konstaterar Anita Mehner, sjuksköterska på Sjukhuset i Lidköping.

Hon är försteförfattare till studien som publicerats i European Journal of Clinical Pharmacology och var vid tiden för studiens genomförande ansvarig för undersökningen på Skara vårdcentral.

Av de totalt 79 patienter som fick blodfettssänkande medel nådde kvinnorna behandlingsmålen i bara 26 procent av fallen, medan drygt 63 procent av männen gjorde detta.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev