Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Blodfettsänkaren Ezetrol kan orsaka muskelsönderfall

Publicerad: 24 mars 2005, 09:43

Det blodfettsänkande läkemedlet Ezetrol (ezetimib) kan orsaka muskelsönderfall, rabdomyolys. Både ensamt och i kombination med statiner.


Det konstaterar Läkemedelsverket och skärper nu produktinformationen. Inom kort kommer också alla läkare i Sverige att få ett brev som varnar för biverkningen.

- Det finns ett antal fall där Ezetrol har orsakat både muskelvärk och, i mer sällsynta fall, muskelsönderfall. Inom ramen för det europeiska läkemedelssamarbetet pågår nu en uppdatering av produktinformationen. Patienterna ska informeras om riskerna och att de ska kontakta sjukvården så snart de känner muskelvärk, ömhet eller svaghet, säger Barbro Gerdén, specialistläkare vid informationsenheten på Läkemedelsverket.

Detta är inte första gången ett blodfettsänkande läkemedel orsakar rabdomyolys, som innebär att kroppens tvärstrimmiga muskulatur faller sönder. Tillståndet kan leda till svår njursvikt.

I augusti 2001 drog läkemedelsföretaget Bayer med omedelbar verkan tillbaka Lipobay (cerivastatin) efter att fler än 50 personer hade dött i samband med behandling. Patienterna hade drabbats av rabdomyolys. Sommaren 2004 var det dags igen. Då var det Crestor som visade sig kunna orsaka sjukdomen med svåra njurskador som följd.

De aktiva substanserna i både Lipobay och Crestor är så kallade statiner. Ezetrol sänker också blodets kolesterol men den aktiva substansen, ezetimib, är ingen statin.

I Sverige finns ett tiotal rapporter om muskelbiverkningar i samband med behandling med Ezetrol och ett fall av rabdomyolys, en 44-årig man som efter nio månaders behandling med Lipitor (atorvastatin) fick tillägg av Ezetrol. Några timmar senare drabbades han av värk i ljumskar och lår.

Tommy Ringart, informationschef på MSD, det företag som tillsammans med Schering Plough marknadsför Ezetrol i Sverige,   utesluter inte att Ezetrol har bidragit till att utvckla rabdomyolos i det här fallet.

- Men det är också viktigt att påpeka att patienten samtidigt behandlades med en statin och flera andra läkemedel, säger Tommy Ringart.

Menar du att det var Lipitor som orsakade rabdomyolysen?

- Det vill jag inte säga. Men det är viktigt att konstatera att i förhållande till hur många som använder Ezetrol - det rör sig om miljontals patienter - så är det väldigt få fall. Totalt i hela världen har cirka 20 fall rapporterats, varav hälften är konstaterade fall av rabdomyolys, säger Tommy Ringart.

Men enligt Barbro Gerdén är det mycket som tyder på att det är Ezetrol som ligger bakom biverkningarna.

- Vi har bedömt det som sannolikt. Förut fanns bara rapporter om rabdomyolys i kombination med andra preparat, men nu finns det uppgifter om att det också har förekommit när Ezetrol givits ensamt, säger Barbro Gerdén.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev