Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Blodprov anger svårighetsgrad av astma

Publicerad: 15 november 2007, 18:32

Enligt en ny studie är nivåerna av proteinet YKL-40 kopplat till sjukdomsgraden vid astma. Forskarna bakom studien kan därmed ha funnit en ny biomarkör för sjukdomen.


Tidigare studier har visat att proteinet YKL-40 kan ha betydelse i inflammatoriska processer vid olika sjukdomstillstånd i människokroppen. I en undersökning som i dag publiceras i New England Journal of Medicine visar amerikanska forskare att serumnivåerna av proteinet är förhöjda hos patienter med astma jämfört med friska kontroller.

Resultaten bygger på mätningar av proteinet i tre olika kohorter med astmapatienter. I en av kohorterna fann forskarna också att proteinet fanns i högre nivåer i astmapatienters lungor.

I alla tre kohorterna fanns en koppling mellan serumnivåerna av proteinet och svårighetsgraden av astmasjukdomen. Patienter med höga nivåer av proteinet behövde bland annat ta högre doser av oralt kortison och lades oftare in på sjukhus jämfört med patienter med låga nivåer av proteinet.

Enligt studieförfattarna behövs det mer forskning för att avgöra om YKL-40 har en aktiv roll i sjukdomsprocessen vid astma eller om proteinet är en mer passiv markör.    New England Journal of Medicine 2007; 357:2016–27

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News