Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Blodprov avslöjade tidig lungcancer

Publicerad: 2 oktober 2006, 09:34

Blodprov avslöjade tidig lungcancer

Ett blodprov som analyseras med masspektrometri kan på ett tidigt stadium skilja ut lungcancer från andra sjukdomar som orsakats av rökning, visar en fransk studie.


Resultaten från studien presenterades i dag, den 2 oktober, på den pågående cancerkongressen för European Society for Medical Oncology, ESMO, i Istanbul, Turkiet.

Forskare från Hôpital Arnaud de Villeneuve i franska Montpellier har använt sig av möjligheterna inom forskningsfältet proteomics för att se om man tidigt kan särskilja patienter med lungcancer från patienter som har KOL, kroniskt obstruktiv lungsjukdom, som liksom lungcancer i de allra flesta fall orsakas av rökning.

Att tidigt hitta patienter med lungcancer skulle kunna innebära en betydligt bättre prognos, enligt forskarna. I dag upptäcks ofta inte lungcancerpatienter förrän deras sjukdom är i ett framskridet stadium.

Forskarna undersökte proteinnivåerna i blodprov med hjälp av masspektrometri, en metod som kallas SELDI-TOF. En liten mängd plasma får binda till ett datorchip som sedan beskjuts med en laserstråle. Då lossnar proteinerna och flyger iväg mot en detektor. En dator omvandlar informationen från detektorn till en kurva med toppar för de olika proteinerna. Från den kurvan kan man identifiera biomarkörer för olika typer av cancer, i detta fall alltså lungcancer.

I studien undersökte forskarna serumprover från 170 patienter, varav 147 hade bekräftad lungcancer och 23 hade KOL.

Med hjälp av datoranalysen av serumproven kunde forskarna utarbeta en algoritm som hjälpte dem att göra en riktig klassificering av patienterna i mer än 85 procent av fallen.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev