Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Blodprov kan avslöja bråck på stora kroppspulsådern

Publicerad: 25 oktober 2007, 09:55

Amerikanska forskare har tagit fram ett blodprov som tycks kunna identifiera personer med aortaaneurysm. De presenterar sina resultat i tidskriften PloS One.


Bråck på stora kroppspulsådern i bröstkorgen, thorakala aortaaneurysm, ger oftast inga symtom alls innan de brister. Då är möjligheterna till behandling begränsade, och tidig upptäckt är därför avgörande för patienterna.

Enligt forskare vid bland annat Yale School of Medicine i New Haven, USA, talar allt mer för att immunsystemet spelar en viktig roll i utvecklingen av aortaaneurysm. De antog därför att genuttrycket i blodkroppar skulle kunna avspegla om en person har ett aneurysm eller ej.

För att testa hypotesen undersökte de blod från 58 personer med kända thorakala aortaaneurysm och blod från 36 makar utan aneurysm. Med hjälp av olika teknologier fick de fram ett slags signatur av 41 olika gener som skiljde ut aneurysmpatienterna. Tillförlitligheten var mellan 78 och 85 procent i olika analyser.

Aortaaneurysm hittas vanligen med röntgen eller datortomografi när patienten undersöks för något annat. Forskarna menar att ett standardiserat blodprov skulle innebära ett stort kliniskt framsteg och att deras studie indikerar att det är möjligt att ta fram ett sådant. De går nu vidare med att utvärdera metoden i kliniska studier.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev